Den franske innenriksministeren, Gerard Collomb. opplyser til nyhetsbyrået AP at den franske kokkelegenden Paul Bocuse er død.

Bocuse ble 91 år gammel, og regnes som en av de absolutt beste kokkene i vår tid.

– Paul Bocuse er død, og gastronomien sørger, skriver den franske innenriksministeren Gérard Collomb på Twitter.

– Monsieur Paul var Frankrike. Enkelhet og sjenerøsitet. Perfeksjonisme og kunsten å leve. Gastronomiens pave har forlatt oss, fortsetter meldingen fra Collomb.

Bocuse har vunnet mange priser, han er tildelt utallige michelinstjerner og er utropt til århundrets kokk. Mest berømt er han for å ha gitt navnet sitt til det store kokkemesterskapet Bocuse d'Or, som ble stiftet i 1983.

Hellstrøm: – Det er ikke bare kokkene som sørger, det er hele landet

Eyvind Hellstrøm, som har sittet i juryen i Bocuse d'or siden 1993, har hatt et nært vennskap med Paul Bocuse i mer enn 30 år. Hellstrøm sier at det ikke er et uventet dødsfall, siden Bocuse hadde diagnose Parkinsons sykdom.

– Det er rart med det, når det skjer er det alltid spesielt. Spesielt på den måten at han har betydd enormt for Frankrike, og alt det som er bygget opp i den franske gastronomien de siste hundre årene. Det er ikke bare kokkene som sørger, det er hele landet, sier Hellstrøm til TV 2.

Eyvind Hellstrøm har hatt et nært vennskap med Paul Bocuse i mer enn 30 år. Bildet er tatt da Hellstrøm ble utnevnt til ridder i den franske Æreslegionen. Ordenen overrekkes av Paul Bocuse.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Eyvind Hellstrøm har hatt et nært vennskap med Paul Bocuse i mer enn 30 år. Bildet er tatt da Hellstrøm ble utnevnt til ridder i den franske Æreslegionen. Ordenen overrekkes av Paul Bocuse. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Han forteller at Bocuse flere ganger har besøkt ham i Norge, og at det var nettopp mesterkokken som overrakte utmerkelsen da Hellstrøm ble utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen i 2007.

– Da var det helt naturlig å invitere ham til Norge for å overrekke den, sier Hellstrøm.

– Har inspirert veldig mange store kokker

Den norske stjernekokken trekker også frem Bocuse sine personlige egenskaper, og at han har stått for enkelhet og generøsitet.

– Han hadde det store talentet i å kunne møte mennesker. Den som sto lavest på rangstigen, eller den som var president. Han møtte statsministere og oppvaskgutter med samme generøsitet.

Hellstrøm trekker også frem det Bocuse har betydd for Frankrike, i tillegg til det han har betydd for alle kokker.

– Han har inspirert og vært en far for veldig mange kokker som er store i dag. Alle de store og alle de små har vært innom ham, på en eller annen måte.

– Paul Bocuse er som Eiffeltårnet, alltid glitrende, alltid åpen og alltid til stede, sier Hellstrøm.

– Tusen takk, Paul!

Den prisbelønnede, norske kokken Ørjan Johannessen, forteller at Bocuse har vært en stor inspirasjon.

– Paul Bocuse, som er den største kokken i verden, har inspirert meg på alle måter. En person med stort gastronomisk hjerte og en jeg har viet mye tid til i hans fantastiske kokkekonkurranse Bocuse d'Or, sier han.

Johannessen gikk selv helt til topps i Bocuse d'Or da han deltok i konkurransen for andre gang, i 2015.

– Jeg er utrolig takknemlig og beæret for å ha møtt og konkurrert under hans vinger. Tusen takk, Paul!

TV 2 / NTB