Et tre henger over strømledningene ved RV 405 i Vennesla i Agder.
Et tre henger over strømledningene ved RV 405 i Vennesla i Agder. Foto: Tony Dahl

NEsten 9000 uten strøm i Agder:

Snøtunge trær lammer strømnettet

8800 strømkunder hos Agder energi er uten strøm. Også natt til lørdag falt det mye snø, som gjør at trær faller over strømledningene og skaper problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For hver feil som rettes, oppstår det en ny i snøkaoset i Agder. Natt til lørdag lavet snøen ned og utover dagen er det ventet opp mot en halv meter nedbør.

– Det er omfattende feilretting som pågår nå, og i hovedsak skyldes det at det har oppstått nye strømbrudd på grunn av været, forklarer kommunikasjonsrådgiver Yvonne Ødegård i Agder Energi.

Hele uken har de hatt høy beredskap og omlag 100 montører ute for å rette feil som gir strømbrudd.

Fredag kveld hadde de fleste kundene fått strømmen tilbake, men på grunn av nytt snøfall på over 20 cm flere steder, har det oppstått nye feil.

– Når montørene retter feil ett sted, må de jobbe videre på samme linje fordi det kan være flere trefall på samme linjestrekk, forklarer hun.

Ringer politiet

Tony Dahl som bor i Vennesla har siden i går prøvd å få politiet eller strømleverandøren til å utbedre feilen ved Riksvei 405 (se bildet). Der henger et stort tre over en strømledning like ved fotgjengerovergangen.

– Jeg har sagt ifra til Agder Energi, men de har ikke gjort noe med det, så nå må jeg ringe politiet så de for utbedret feilen. Dette er jo farlig, sier han.

Han bor like ved, og har vært uten strøm flere ganger siden fredag kveld.

Mer snø i dag

KREVENDE: Snømengdene gjør det vanskelig å komme seg fram til de mange bruddene som skaper strømbrudd i Agder. Foto: Agder Energi.
KREVENDE: Snømengdene gjør det vanskelig å komme seg fram til de mange bruddene som skaper strømbrudd i Agder. Foto: Agder Energi.

Vakthavende meteorolog hos StormGeo sier til TV 2 at det vil fortsette å snø i dag, særlig i et stort felt fra Skien, forbi Larvik og ned mot Kristiansand. Noen steder vil det komme som regn, men det er snakk om opp mot en halv meter snø, sier Beate Tveitan.

Det vil gjøre arbeidet på strømnettet enda mer tidkrevende. Strømbruddene er spredd over hele Agder.

– Dette vil ta tid, det er umulig å si når alle kunder har strømmen tilbake, men vi har hatt 30 montører ute i natt, og bemanner opp nå på morgenkvisten, sier Ødegård.

Hun ber folk som kommer i nærheten av lavthengende strømkabler om å holde god avstand.

Tog-problemer

I natt kjørte toget på vei fra Oslo til Stavanger på et tre, som har ført til problemer med strømtilførselen.

Dette vil føre til forsinkelser og innstillinger i dag, både på regiontoget mellom Oslo S og Stavanger og på lokalbanen mellom Stavanger og Egersund.

Lørdag morgen er det også forsinkelser og innstillinger på Hovedbanen mellom Oslo S og Eidsvoll på grunn av strømproblemer, melder BaneNor på sine nettsider.

Det blir buss for tog på strekningen Oslo S til Lillestrøm hele lørdag.