Denne saken overgår brutte valgløfter, utallige løgner og vanvittige tweets

Det er ett år siden Trump løftet sin høyre hånd og ble sverget inn som USAs 45. president.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Få trodde Trump ville slå Hillary Clinton på oppløpet høsten 2016 med sin svært lite presidentaktige framtoning. Valgkampen var populistisk og nasjonalistisk. Løfter om mur mot Mexico, flere arbeidsplasser, og å sette amerikanske interesser foran globale avtaler, gikk hjem hos mange amerikanere.

Man kan si mye om året som har gått, men det har ikke vært kjedelig.

Et fiendlig forhold til pressen, uvant mye selvskryt og en rekke halvsannheter eller regelrette løgner, har sørget for daglige overskrifter. Kanskje kan man si at de politiske seirene Trump har fått til, har kommet i skyggen av skandaler og bråk.

En lang rekke fadeser

Det begynte med kvinner som demonstrerte mot en president som nylig var blitt avslørt i å si at man bare kunne «ta kvinner i f**a». Det hjalp ikke starten at han skrøt av at rekordmange hadde møtt opp på innsettelsesseremonien hans. Noe som beviselig var feil.

Trumps forsøk på handlekraft feilet totalt da han etter få dager signerte en ugjennomtenkt lovforslag som ville forby innreise til USA fra sju arabiske land. Han har også feilet i å fjerne obamacare, og møtt motstand i sin kamp for å oppheve DACA - avtalen som sørger for at barn av ulovlige innvandrere i USA får bli i landet.

Internasjonalt har Trump tråkket i den diplomatiske salaten flere ganger. Han har slengt om seg med fornærmelser av både personer og land, og det de fleste vil beskrive som barnslige utfall på Twitter har fått mange til å frykte at den ukonvesjonelle stilen hans kan føre til eskalering og konflikter, og i verste fall krig.

Kritikken hagler. Om det er for antall dager på golfbanen, korrupsjonsanklager mot Trump-familien, shithole-kommentar, twitterskryt, løgner, eller rasisme-anklager, så er det forbigående. Men en kritikk som har vært konstant gjennom hele året. Det er de påståtte Russland-forbindelsene under valgkampen.

Den store Russland-saken

Donald Trump har fornærmet alle fra demokrater til føderale dommere, republikanere, etterretningstjenestene, hollywoodstjerner, fremmede makter, pressen og til og med paven. Men han gjør alt i sin makt for å unngå være kritisk ovenfor Russland og president Vladimir Putin.

Etter å ha sparket FBI-direktør James Comey få dager etter han ba om mer penger til å etterforske Trump-kampanjens russlandforbindelser, tok Robert S. Mueller III over som FBI-direktør. Hvis noen kan felle Trump, er det han.

Hvis den pågående etterforskningen avdekker noe i retning en sammensvergelse mellom Russland og kampanjen som skulle sørge for å få fram Trump som USAs øverste leder, vil det være en skandale av enorme dimensjoner.

Det er mange ubesvarte spørsmål. Og Trump-administrasjonen er under sterkt press for å gi svar på følgende:

  • Hva dreide samtalene mellom Trumps medarbeidere og russerne seg om?
  • Hva visste Donald Trump om samtalene?
  • Når fikk han vite det?

Lenge før han engang ble valgt har Donald Trumps motstandere snakket om å stille ham for riksrett. Men dette er en komplisert prosess, og det er lite sannsynlig at det skjer. En president må misbruke makt eller bryte loven for å ende opp der, men det må også være et politisk flertall som driver prosessen fremover.

Slik det ser ut ett år etter Trump gikk inn i presidentembetet, har Trump fortsatt et godt grep om kjernevelgerne sine. Økonomien går bra, og det skapes arbeidsplasser.

Analytikere tror amerikanere vil klare å leve med en eksentrisk president og noen skandaler så lenge økonomien går bra.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook