Russiske kjernevåpen i europa:

– Utplasseringen av disse rakettene er en ny trussel

MELLOM POLEN OG LITAUEN: NATOs betegnelse på Iskander M-systemet er SS-26 Stone.
MELLOM POLEN OG LITAUEN: NATOs betegnelse på Iskander M-systemet er SS-26 Stone. Foto: mil.ru
VILNIUS, LITAUEN (TV 2): Utplasseringen av missilsystem skaper bekymring i Litauen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2018 har Russland et missilsystem som kan utstyres med atomvåpen kampklart i eksklaven Kaliningrad, Russlands landstykke mellom NATO-landene Polen og Litauen.

Utplasseringen av Iskander-missiler skaper en ny trussel i Europa, advarer Litauens forsvarsministerium.

Det taktiske missilsystemet som NATO kaller SS-26 Stone, har både rekkevidde og presisjon, og kan bære atomvåpen.

Rekkevidde på 500 kilometer

I slutten av november skrev den russiske militæravisen Krasnaja Zvezda («Røde Stjerne») at rakettsystemet hadde blitt overlevert, og i desember skrev den russiske avisen Kommersant ifølge Interfax at det taktiske, ballistiske missilsystemet Iskander-M skal stå kampklart i begynnelsen av 2018.

Nå bekrefter litauiske myndigheter til TV 2 at Russland utplasserer missilene. Iskander-missiler kan bli brukt mot mål i Litauen, men også nå mål innen en rekkevidde på 500 kilometer.

– Som et resultat av Russlands modernisering av militæret, er en permanent utplassering av Iskander-missiler i Kaliningrad snart en realitet.

– Vi vurderer utplasseringen av Iskander-missiler som en ny trussel, selv om Russland allerede har et bredt spekter av kapasiteter i Kaliningrad som kan bli brukt mot NATO-land, opplyser rådgiver Vita Ramanauskaite i Litauens forsvarsministerium til TV 2.

Russlands 152. missilbrigade holder til i Tsjernjakhovsk i eksklaven Kaliningrad.
Russlands 152. missilbrigade holder til i Tsjernjakhovsk i eksklaven Kaliningrad. Foto: Grafikk/Maps4News/TV 2

Det er Russlands 152. missilbrigade i byen Tsjernjakhovsk i Kaliningrad som utstyres med Iskander-missiler. Satelittbilder fra 2017 viser ifølge det britiske militærtidsskriftet Jane’s Defence Weekly at åtte Iskander-sheltere allerede er bygget.

Iskander-missiler har vært midlertidig utplassert tidligere, da russerne under en øvelse i oktober 2016 brukte en sivil ferge til å frakte missilsystemet til Kaliningrad.

– Politisk signal

At missilene utplasseres permanent i Kaliningrad, mener forsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) kan tolkes som et politisk signal fra Russland.

– Det at missilene nå står der permanent, og at den øvrige infrastrukturen virker å være på plass, kan tolkes som et politisk signal til Russlands vestlige naboer.

– På offisielt russisk hold omtales utplasseringen av Iskander-missiler i Kaliningrad som et «svar» på NATOs tiltak på missilforsvarsområdet og NATOs økende land-, sjø- og luftmilitære nærvær i regionen. NATO på sin side oppfatter Russlands stadig mer potente militære kapasiteter i regionen som en potensiell trussel mot sine sikkerhetsinteresser. Det samme gjelder partnerlandene Sverige og Finland, sier Åtland til TV 2.

– Avskrekkende effekt

FFI-forskeren påpeker at Iskander-missilene har en antatt rekkevidde på opp mot 500 kilometer, og kan utstyres med ulike typer konvensjonelle eller kjernefysiske stridshoder.

– Missilene i Kaliningrad kan trolig nå ikke bare de baltiske hovedstedene, men også København, Stockholm, Warszawa og Berlin, sier FFI-forskeren.

Åtland mener at Russlands militære opptrapping kan påvirke styrkebalansen i Østersjøregionen.

– I likhet med de andre militære kapasitetene som Russland har i regionen, herunder det langtrekkende luftvernsystemet S-400, vil Iskander-missilene i Kaliningrad være av potensiell betydning for styrkebalansen mellom NATO og Russland i Østersjøregionen, inkludert Suwalki-regionen. Russland mener iallefall at missilene vil kunne ha en avskrekkende effekt, sier Kristian Åtland til TV 2.

Ifølge det polske utenrikspolitiske instituttet PISM betyr utplasseringen at Russland dessuten får mulighet til å ta i bruk en annen Iskander-versjon i Kaliningrad. Iskander-K-systemet kan avfyre krysserraketter med en rekkevidde langt over 500 kilometer.

Satelittbilde av Tsjernjakhovsk, mai 2014. Foto: Google Earth
Satelittbilder fra april 2017 viste at 152. missilbrigade har fått åtte sheltere. Foto: Google Earth
I desember 2016 brukte nettstedet Arms Control Wonk åpne kilder for å vise at byggingen av sheltere var i gang. Foto: montasje
^
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook