Frode Berg var tidligere grenseinspektør på Storskog, men har de siste årene vært pensjonist.
Frode Berg var tidligere grenseinspektør på Storskog, men har de siste årene vært pensjonist. Foto: iFinnmark/Amund Trellevik

Advokat: – Større sjanse for at spionsiktede Frode (62) blir løslatt

Frode Berg (62) var ikke i besittelse av hemmelige dokumenter da russisk politi pågrep ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spionsiktede Frode Bergs russiske advokat Ilja Novikov hadde i onsdag sitt tredje møte med Berg i fengselet. Torsdag har Novikov fått lese deler av FSBs hemmelige saksmappe.

Bergs norske advokater har nå fått tilgang til deler av etterforskningsmaterialet som den russiske sikkerhetstjenesten FSB har bygget saken mot nordmannen på.

Etter å ha sett på materialet mener de sjansen for at Berg skal løslates er styrket. Berg var nemlig ikke i besittelse av hemmelig materiale da han ble arrestert, slik flere har trodd.

– Kan øke sjansen for å få ham hjem

Russisk politis eneste håndfaste bevis er pengesummen på cirka 3000 euro, som Berg hadde med seg til Russland på oppdrag fra en person i Norge for å gi til en trengende russer.

– Det vi vet er at Frode Berg ikke, i hvert fall ut fra innledningen til etterforskningen, ikke er mistenkt for å ha mottatt noen form for hemmelige informasjon, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes.

Risnes sier dette vil kunne påvirke selve straffeutmålingen, og også muligheten for å få ham hjem.

– Berg sliter litt med høyt blodtrykk, men det får han medisiner for. Novikov har inntrykk av at han holder humøret oppe, og at han er helt overbevist om at han er uskyldig og at dette vil komme frem til slutt. Selv om det politiske klimaet nå tilsier at dette ikke kan skje veldig raskt, er han helt sikker på at han til slutt vil bli renvasket. Han holder humøret oppe basert på det, sier Risnes.

Siktet for spionasje

Det var 5. desember at den pensjonerte grenseinpektøren Frode Berg ble arrestert i Moskva, beskyldt for spionasje. Berg hadde på seg 3000 euro i kontanter da han ble pågrepet.

Nordmannen er anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten, og er siktet for spionasje. En russisk borger, Aleksej Zjitnjuk, er siktet for forræderi, etter at han ifølge anklagene skal ha levert dokumentene til Berg.

Bergs russiske advokat Novikov har uttalt at det ikke er noe ved Berg som taler for at han har vært en spion. Etter hva etterforskere har sagt, skal nordmannens rolle ha vært som kurer, og bare én vei fra Norge til Russland.

– Hvem som skulle motta eventuelle svarbrev, er ukjent, og ingen sier at det var Berg, skriver Novikov i et russisk innlegg på Facebook.

Representanter for Utenriksdepartementet besøkte Berg i fengselet 27. desember. Da sa han at han syntes situasjonen var krevende, men at han ble godt behandlet. Hva som er gjort fra norsk side etter dette, er ikke offentlig kjent.