EKSTREMVÆRET Friederike går videre mot Tyskland. Kart: Earth Nullschool
EKSTREMVÆRET Friederike går videre mot Tyskland. Kart: Earth Nullschool

Amsterdam-flyplass stenges på grunn av uvær

Alle flygninger til og fra Amsterdams flyplass Schiphol er inntil videre innstilt på grunn av uværet som rammer Nederland og flere europeiske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst fire mennesker er omkommet i uværet som har rammet en rekke EU-land.

Det nederlandske flyselskapet KLM opplyser at 220 planlagte flygninger er kansellert til og fra flyplassen Schiphol, som er Europas fjerde største flyplass.

KLM, Martinair og Transavia har sin hovedbase der.

Trafikkaos og nedblåste trær

Den sterke vinden, med kast på opptil 39 sekundmeter, har også fått Nederlands jernbaneverk til å innstille alle togavganger torsdag.

Et tre har blåst overende i Amsterdam. Mannen på bildet unnslapp uten skader, mens scooteren hans ble knust. Foto: Peter Dejong / AP
Et tre har blåst overende i Amsterdam. Mannen på bildet unnslapp uten skader, mens scooteren hans ble knust. Foto: Peter Dejong / AP

Også Belgia og Tyskland rammes av uværet. I Tyskland er skoler stengt i en rekke byer vest og nord i landet, mens myndighetene forbereder seg på ekstremværet som har fått navnet Friederike.

VINDEN nå

Kart: Earth Nullschool

I delstaten Nordrhein-Westfalen er alle togavganger stengt inntil videre torsdag.

Folk ble oppfordret til å holde seg hjemme flere steder nord og vest i Tyskland. Flere parker er stengt i EU-hovedstaden Brussel i Belgia, og i Storbritannia er flere tusen mennesker uten strøm.

På veiene meldes det om trafikkaos, nedblåste trær og vogntog som har veltet på grunn av vinden.

Hva har du krav på hvis flyet ditt ikke går som det skal? Forbrukerrådet har laget en enkel oversikt.

Flere har omkommet

Politiet i Nederland melder at to menn, begge 62 år gamle, er døde etter å ha blitt truffet av trær som falt over ende. Ulykkene skjedde i byen Enschede og i provinsen Overijssel.

I byen Vuren døde en mann etter å ha falt flere meter, og politiet undersøker om også denne ulykken har sammenheng med uværet.

En kvinne i Belgia døde torsdag da bilen hennes ble truffet av et tre mens hun kjørte gjennom en skog. Og sør i Italia omkom en mann da han blåste ned fra et hustak i byen Crotone.

Går østover

Torsdag ettermiddag minker vinden i Nederland, men uværet er ikke over.

– Friederike er på vei inn over den nordlige delen av Tyskland, og når frem til Polen i kveld, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

Det kommer til å blåse opp til sterk storm fra vest og nordvest hele fredag. Vindkastene kan komme opp i 40 sekundmeter, nesten 145 kilometer i timen.

NEDBØR frem til midnatt mandag

– Uværet fortsetter østover i Polen fredag og lørdag. Lørdag minker vinden til kuling i Polen, sier Hansen.

I Polen kommer det meste av nedbøren som snø, Tyskland får bygevær, regn og sludd.

Heftig uvær øst i Middelhavet

Det er uvær også lenger sør.

– To kraftige lavtrykk har kommet inn fra vest, og ligger nå over Svartehavet og lengst øst i Middelhavet, forteller Hansen.

Det er ventet opp mot 15 meter høye bølger utenfor Egypt og Israel, noe som er veldig uvanlig i disse områdene.

– Vind opp i storm kan gi store problemer langs kysten, og mye nedbør øker faren for flom og jordskred nord i Israel, sier Hansen.