Brødrene Ned, Steven og Roger Landau fra Teaneck i den amerikanske delstaten New Jersey er mangemillionærer.

Det kan de takke et 22 centimeter høyt og 18 centimeter bredt maleri for.

Denne uka stiller de opp i TV-programmet «Strange Inheritance», hvor de forteller om hvordan de i 2010 fant maleriet da de ryddet i den nylig avdøde morens kjeller.

Det meste de fant i huset ble solgt videre, men de beholdt tingene de trodde de kunne selge på auksjon – deriblant litt sølvtøy, porselen og det lille maleriet.

– Det så ut som om det forestilte en kvinne som hadde besvimt i en stol, og to menn som forsøkte å vekke henne. Som barn tenkte jeg: «Hvorfor har vi et slikt maleri hengende i spisestua?», sier Ned Landau i programmet.

Lite visste de at maleriet var verdt mange millioner kroner...

FORTELLER HISTORIEN: Ned, Steven og Roger Landau i «Strange Inheritance». Foto: Fox
FORTELLER HISTORIEN: Ned, Steven og Roger Landau i «Strange Inheritance». Foto: Fox

Imponerte ikke vurderingsekspert

Porselenet, sølvtøyet og maleriet havnet i en kasse i Rogers kjeller, og der ble det værende i fire år. Da ringte Roger en vurderingsekspert som bodde like i nærheten.

Eksperten, John Nye, vurderte sølvtøyet til å være verdt et par tusen dollar, mens han vurderte maleriet til å være verdt noen hundre dollar.

Nye var ikke imponert over det han så, da malingen så falmet ut.

– Det var ikke et vakkert maleri, og personene på maleriet var ikke vakre mennesker. Det var bemerkelsesverdig ubemerkelsesverdig, sier Nye i TV-programmet.

REMBRANDT TIL MIDDAG: Dette Rembrandt-maleriet hang lenge ved middagsbordet til New Jersey-familien, og en av brødrene i huset skjønte ikke hvorfor. Foto: AP
REMBRANDT TIL MIDDAG: Dette Rembrandt-maleriet hang lenge ved middagsbordet til New Jersey-familien, og en av brødrene i huset skjønte ikke hvorfor. Foto: AP

De tre brødrene var derimot svært fornøyde med prisen, og ba Nye selge tingene på en auksjon.

Solgt for 8,6 millioner

Nye tok et bilde av maleriet, og la bildet ut på auksjonshuset hjemmeside.

Han skrev at det var malt av en ukjent kunstner «en gang på 1900-tallet».

Tre europeiske kunstkjennere kjente umiddelbart igjen maleriet, og det ble en heftig budrunde mellom dem.

Maleriet var det savnede Rembrandt-maleriet «The Unconscious Patient (An Allegory of the Sense of Smell)».

Maleriet ble til slutt solgt for totalt 8,6 millioner kroner til en franskmann.

Franskmannen kontaktet den nederlandske kunstsamleren Thomas Kaplan, som restaurerte maleriet og bekreftet at det virkelig var snakk om det savnede Rembrandt-maleri.

Et av Rembrandts første

Det skulle vise seg at maleriet var et av de første Rembrandt malte som tenåring, og at det var en del av en serie om de fem sanser.

Funnet ble omtalt av medier verden rundt, og nyhetsbyrået Reuters meldte med brask og bram at det ekte Rembrandt-maleriet endelig var blitt funnet.

Roger sier i TV-programmet at han og brødrene ble svært overrasket da de fikk vite hva som hadde gjemt seg i Rogers kjeller de siste årene.

– Jeg spurte om hvordan auksjonen gikk, og John Nye sa: «Tja, det gikk faktisk veldig bra», sier han.

Brødrene tror at det var deres far som kjøpte maleriet for flere år siden – av en auksjonarius som heller ikke hadde noen anelse om hvem som hadde malt det.