Her er Solbergs nye statsråder

Erna Solberg presenterte sin utvidede regjering onsdag formiddag. Flere nye statsråder har mottatt nøklene til sitt nye kontor.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag formiddag klokken 14.20 presenterte Erna Solberg sin utvidede regjering på Slottsplassen i Oslo.

Sylvi Listhaug overtar Justis- og beredskapsdepartementet etter Per-Willy Amundsen, samtidig som hun også skal være innvandringsminister.

– Jeg skal gjøre det jeg kan for å videreføre en restriktiv innvandringspolitikk for å prioritere politiet. Jeg skal jobbe med hvordan vi skal bekjempe disse monstrene som misbruker barn, som holder på på nettet, og som lurer barna våre, sier Listhaug.

Den nye justis- og beredskapsministeren ønsker også holde tett kontakt med politifolkene «på bakken» og sette seg inn i hverdagen deres. Hun vil også gjøre det hun kan for å styrke politiet med flere politifolk.

NY JUSTISMINISTER: Sylvi Listhaug overtar Justis- og beredskapsdepartementet fra Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
NY JUSTISMINISTER: Sylvi Listhaug overtar Justis- og beredskapsdepartementet fra Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Historisk

Det er første gang Venstre og Frp sitter i regjering, og det er dermed en historisk regjering som presenteres i dag.

Det har heller aldri vært tre kvinnelige partiledere i en regjering før.

– Vi skaper historie i dag med tre kvinnelige partiledere, sa Erna Solberg som innledning i partiledernes pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Det har vært spekulasjoner rundt hvem som forblir, hvem som trår inn og hvem som forlater regjeringen

– I det store og det hele er det en regjering som er gjenkjennelig, sier politisk kommentator i TV 2, Aslak Eriksrud.

Her er listen over statsråder i Solberg 2-regjeringen:

- Erna Solberg (H), statsminister
- Siv Jensen (Frp), finansminister
- Ine Eriksen Søreide (H), utenriksminister
- Frank Bakke-Jensen (H), forsvarsminister
- Trine Skei Grande (V), kulturminister
- Linda Helleland (H), barne- og likestillingsminister
- Bent Høie (H), helseminister
- Sylvi Listhaug (Frp), justis-, beredskaps- og innvandringsminister
- Ola Elvestuen (V), klima- og miljøminister
- Jan Tore Sanner (H), kunnskaps.- og integreringsminister
- Iselin Nybø (V), forsknings- og høyere utdanningsminister
- Jon Georg Dale (Frp), landbruks- og matminister
- Per Sandberg (Frp), fiskeriminister
- Terje Søviknes (Frp), olje- og energiminister
- Ketil Solvik-Olsen (Frp), samferdselsminister
- Åse Michaelsen (Frp), eldre- og folkehelseminister
- Monica Mæland (H), kommunal- og moderniseringsminister
- Anniken Hauglie (H), arbeids- og sosialminister
- Torbjørn Røe Isaksen (H), næringsminister
- Nikolai Astrup (H), utviklingsminister

I forbindelse med utnevnelsen av de nye statsrådene er det også endringer hos noen av statssekretærene. Marianne Eikvåg Groth går fra jobben som statsministerens statssekretær til å bli en av finansminister Siv Jensens statssekretærer. Politisk rådgiver Audun Rødningsby utnevnes til ny statssekretær for Solberg.

Advokatfullmektig Sveinung Rotevatn utnevnes til statssekretær for statsråd Sylvi Listhaug i Justis- og beredskapsdepartementet.

Norges første eldreminister

Norge har fått sin første eldreminister, Åse Michaelsen (Frp). Hun er tidligere stortingsrepresentant og kommer fra Mandal. Michaelsen har sittet på Stortinget i 12 år, og gikk ut av Storitinget i fjor høst.

Den nye eldreministeren skal ligge under helsedepartementet.

– Regjeringen har startet arbeidet med en kvalitetsreform i eldreomsorgen. Målet er at alle eldre skal få hjelp og støtte og mestre livet sitt. Da var det naturlig å ha en egen statsråd for eldre og folkehelse, sier Solberg på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

TV 2 meldte onsdag morgen at Michaelsen har vært innlagt på sykehus med influensa. Hun stilte likevel på Slottsplassen.

Studentene gratulerer Nybø

Norsk studentorganisasjon (NSO) skriver i en pressemelding at de gratulerer Iselin Nybø som ny statsråd for forskning og høyere utdanning.

– Vi har stor respekt for Iselin Nybø. Hun er kunnskapsrik og engasjert og vi opplever henne som lyttende og tilgjengelig. Vi har stor tro på at høyere utdanning og forskning forsetter å være viktige satsningsområder for regjeringen også under Nybøs ledelse og gleder oss til å fortsette det gode samarbeidet, sier Mats J. Beldo leder av Norsk studentorganisasjon (NSO)

Store forventinger til miljøministeren

Leder i dyrevernorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, er også fornøyd med statsrådskiftene. De er glade for at Venstres Ola Elvestuen blir ny miljøminister.

– NOAH har positive forventninger om at Elvestuen vil snu den ensidige trenden hvor det fremstår som om Norge helst ikke vil ha ville rovdyr, og bruker alle midler for å holde dem konstant på rødliste. En slik politikk har ikke flertallet i ryggen - flertallet er for alle norske rovdyr, og også for ulv. Dette gjelder også i ulveområdene. Mer fokus på reelle forebyggende tiltak, positiv fokus på verdsettelse av rovdyrene, en erkjennelse av at jakt på kritisk truede arter ikke er konfliktdempende, større vektlegging av biologisk kunnskap - det er noe av det NOAH forventer av den nye ministeren, sier Martinsen i en pressemelding.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook