I 2016 fikk den 19 år gamle danske bloggeren Elise Harritz enorm medieoppmerksomhet da det ble kjent at en 17 år gammel gutt hadde hacket Apple-kontoen hennes og spredt intime bilder og videoer av henne.

Bildene ble spredt mange tusen ganger via Facebook, og 17-åringen ble til slutt dømt til 20 dagers betinget fengsel, samt 40 timers samfunnstjeneste.

Elise, som nå er 21 år gammel, fortalte om problemet med at folk i det skjulte delte andres intime bilder, men hun opplevde ingen forståelse, skriver BT.

Til tross for dommen, florerer bildene av henne fortsatt på nett.

– Takk for at dere tar oss på alvor

Elise er glad for at ting har endret seg, og at spredning av hevnporno blir tatt på alvor.

Det er i et intervju i forbindelse med at 1004 danske barn og unge er blitt siktet for distribusjon av en 15 år gammel jente som deltok i seksuelle handlinger med mindreårige gutter, at Elise takker politiet.

Saken har vakt enorm oppsikt i Danmark.

«Politiet og Danmark er endelig på vei i riktig retning. Jeg er så stolt av politiet, og jeg er glad. Det er noe å feire. Takk for at dere tar oss på alvor», skriver hun i et Facebook-innlegg.

Møtte ingen forståelse

Elise sier til BT at de mange siktelsene viser at oppfattelsen av deling av krenkende bilder har endret seg siden 2016.

– Min første tanke var: «Endelig tar politiet det på alvor», og «Wow, så flott at offeret har tatt over 1000 stykker. Det er ei kul jente!», sier hun.

Og:

– Saken har stor betydning for problemet. I begynnelsen da jeg gikk ut i mediene med min sak, møtte jeg ingen forståelse for problemet. Nå er folk annerledes. Etter at det har blitt satt fokus på problemet, forstår folk litt mer av hva det er snakk om.

Risikerer fengsel

Mira Bech (19) er en av de over 1000 som risikerer å bli straffet etter at politiet fant overgrepsvideoen på mobiltelefonen hennes.

Blir hun dømt, risikerer også hun opp mot 20 dagers betinget fengsel.

Tirsdag gikk hun ut og kalte saken «sinnssyk», og kalte de mange siktelsene for «latterlige».

– Jeg kunne ikke se at de i videoen var under 18 år, sa hun, og fortalte at hele klassen hennes hadde sett klippet.

– Ta straffen din

Elise Harritz reagerer på uttalelsene, og i Facebook-innlegget ber hun Mira skamme seg.

«Du burde SKAMME deg. Man skal være usedvanlig spesiell for å stille seg opp og si: «Det er urettferdig at jeg er siktet for overgrepsvideo». Du er redd for hvordan fremtiden din blir, men tenk på oss som du delte videoene og bildene til. Vi var redde og så for oss hvordan vår fremtidige arbeidsgiver valgte oss bort på grunn av bilder av oss på nettet. Så ta straffen din!».

Overfor BT sier Elise at Mira må ta sin del av ansvaret.

– Det er ulogisk at man stiller opp til intervju og ikke kan se at noe er fullstendig galt når man blir avhørt i forbindelse med en overgrepsvideo. Dessuten tar hun ikke sin del av ansvaret, men skylder på klassekamerater og andre. Og så er hun redd for fremtiden sin! Hun tenker ikke på offeret, hvor blider og videoer blir spredt. Jeg håper at hun angrer på uttalelsen, men det tviler jeg på, sier hun.