Donald Trump ba pressen forlate rommet etter å ha fått et spørsmål om migranter fra Norge. Her er den amerikanske presidenten under en pressekonferanse 10. januar.
Donald Trump ba pressen forlate rommet etter å ha fått et spørsmål om migranter fra Norge. Her er den amerikanske presidenten under en pressekonferanse 10. januar. Foto: Evan Vucci / AP

Trump ba pressen gå etter Norge-spørsmål

Den amerikanske presidenten fikk spørsmål om han kun ønsket migranter med lys hud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For noen dager siden møtte Donald Trump Norges statsminister Erna Solberg i Det hvite hus.

Det var tilsynelatende et svært vellykket møte, hvor Trump skrøt av Solbergs valgseier og Norge i etterkant.

– Det er en stor ære å ha besøk av Erna Solberg, som nettopp vant en ny, slående valgseier i Norge, sa Trump etter møtet med Solberg.

«Shithole countries»

Han påpekte også at USA har mye handel med Norge, og kalte Norge en god kunde, en god alliert og en god venn.

Dagen etter møtet fikk Trump sterk kritikk, etter at Washington Post hadde kilder som mente presidenten hadde kalt land for «drittland».

Under et møte med kongressmedlemmer, skal Trump ha spurt om hvorfor folk fra «drittland» får komme til USA, og deretter sagt at han heller ville ha nordmenn.

Utsagnet satt sinnene i kok på begge sider i Representantenes hus, og flere politikere fordømte Trumps utsagn. Demokraten Cedric Richmond uttalte at Trumps kommentar er enda en bekreftelse på rasistiske og ignorante holdninger.

Ba pressen gå

Trump møtte pressen under et møte tirsdag morgen amerikansk tid. NBC News har publisert en video fra møtet, som viser at presidenten får spørsmål om landets innvandring fra en reporter.

– Herr president, sa du at du ønsket at flere mennesker kom til USA fra Norge?

– Jeg vil at de skal komme til USA fra overalt. Takk skal dere ha, svarte Trump, med et tydelig signal om at presseseansen var over.

– Vil du bare ha mennesker med lys hud fra hvite land, eller vil du ha mennesker fra andre deler av verden også?, spurte reporteren.

– Ut, svarte presidenten, mens han pekte på reporteren som stilte spørsmålet.

Vil ha strengere innvandringspolitikk

Presidenten har siden innsettelsen i januar 2017 kjempet for å få gjennom en strengere innvandringspolitikk i USA.

Trump-administrasjonen bekreftet nylig at de har vedtatt å fjerne en ordning som har gjort at nesten 200.000 personer fra El Salvador har fått oppholde seg i USA.

Ordninger med midlertidig opphold for folk fra Haiti, Nicaragua og Sudan ble opphevet i fjor.