MÅTTE GÅ AV: Tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.
MÅTTE GÅ AV: Tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Foto: NTB Scanpix

Unge Høyres leder: – Vi har sviktet

Under en pressekonferanse tirsdag beklager Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset og Unge Høyre leder Sandra Bruflot for partiets håndtering av varslersakene.

I forrige uke ble Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise tvunget til å gå av etter at det hadde kommet inn bekymringsmeldinger og senere en rekke varsler vedrørende hans oppførsel.

Han skal blant annet ha hatt sex med en ung kvinne da hun var beruset.

– Vi har sviktet, det er det ingen tvil om. Det kommer jeg aldri til å få beklaget ofte nok eller dypt nok, sier den fungerende lederen for Unge Høyre, Sandra Bruflot, under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Femten varsler, ti mot Riise

Bruflot mener det som har kommet frem de siste dagene er helt sjokkerende, og sier hun er utrolig lei seg for at partiet ikke gjorde mer på et tidligere tidspunkt.

– Oppførselen Riise har utvist er helt uakseptabel som menneske, men blir enda mer graverende når du er i en lederposisjon, der unge mennesker har tillit til deg og ser opp til deg, sier Bruflot.

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset opplyser at partiet har mottatt femten varsler siden onsdag, og at ti av disse gjelder Kristian Tonning Riise.

– Vi har sviktet unge medlemmer i en situasjon der de trengte oss mest, og det er vondt for meg og mange i Høyre og Unge Høyre å erkjenne. Vi har brukt de siste dagene på å få en oversikt over de varslene som har kommet, og til å ta vare på varslerne, sier Aarset.

FORKLARER OM DEN SISTE TIDEN: Fungerende leder i Unge Høyre Sandra Bruflot og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset orienterer pressen om varslersakene i Unge Høyre under en pressekonferanse i Høyres hus i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORKLARER OM DEN SISTE TIDEN: Fungerende leder i Unge Høyre Sandra Bruflot og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset orienterer pressen om varslersakene i Unge Høyre under en pressekonferanse i Høyres hus i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rekonstruerer hendelsene

Generalsekretæren har forståelse for at det kommer mange spørsmål rundt hvem som har ansvaret for at partiet har sviktet. Men dette vil det aldri komme noen fasit på, opplyser Aarset.

– Det er rett og slett fordi det ikke er blitt skrevet ned informasjon om varsler. Det er fordi vi har være redde for den typen informasjon, forklarer generalsekretæren.

Christopher Wand (30) er mannen som var generalsekretær i Unge Høyre fra 2012 til 2015. Det betyr at han hadde ansvar for å ta imot og følge opp varsler som kom inn til ungdomspartiet.

Han skriver i en e-post til TV 2 at han de siste døgnene har jobbet med å rekonstruere hendelsesforløpet etter at han mottok et et varsel i mars 2014.

– Jeg er helt sikker på at jeg varslet daværende generalsekretær i Høyre muntlig, ansikt til ansikt på hans kontor. Dette gjorde jeg alltid når det kom alvorlige saker på mitt bord. Det er dessuten også i henhold til varslingsrutinene i Unge Høyre, som jeg var med på å lage, skriver Wand i e-posten.

– Vi sviktet

Lars Arne Ryssdal var Høyres generalsekretær i 2014. Han har ikke besvart TV 2s henvendelser tirsdag ettermiddag, men til VG sier han følgende:

– Jeg tar det til orientering. Det viktige for meg er at Høyre stiller store krav til at tillitsvalgte forstår rollen sin. Og at Høyre har lav terskel for å slå ned på seksuell trakassering. Det var og er de nedfelte kjørereglene og reglene i partiet som ble utarbeidet i den tiden på min vakt. Vi sviktet i å ivareta de berørte ofrene og det var uansett mitt ansvar som generalsekretær å påse det og det sviktet. Jeg er svært lei meg når jeg ser i ettertid disse sakene og omfanget av de. Og jeg er veldig glad for at min etterfølger tar grundig fatt i det og at det blir en læring av dette, sier han.

På direkte spørsmål om han ble varslet eller ikke, svarer han slik:

– Jeg sier hverken mer eller mindre enn at jeg tar Christophers forståelse til orientering, sier han.

Tidligere generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal.
Tidligere generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal. Foto: NTB Scanpix

Vil finne ut hva som sviktet

Den sittende generalsekretæren, John Ragnar Aarset, sa til TV 2 i forrige uke at de ikke ble gjort kjent med varslene mot Tonning Riise før inntil nylig. Det samme har statsminister og partileder Erna Solberg sagt.

Høyre har kalt inn til en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Sammen med Unge Høyre og Høyre jobber jeg nå for å få klart alt som skjedde i denne saken. Jeg vil redegjøre grundig for min tid som generalsekretær i perioden 2012-2014. Jeg håper det er et bidrag til at de får dannet seg et fullstendig bilde av hva som har sviktet når det kommer til å stoppe Kristian Tonning Riises adferd, skriver Wand i e-posten til TV 2.

I går ble det kjent at nåværende generalsekretær i Unge Høyre, Maria Barstad Sanner, er sykemeldt.

– Vi ber om forståelse for at dette er en krevende tid for Maria Sanner, skrev Høyres pressesjef i en pressemelding til NTB mandag.