Før oppbevarte vi potetene i potetkjellere, og det er ikke tilfeldig. Poteten skal ha det mørkt og kaldt, for dersom den ligger fremme i lyset kan den bli giftig.

Feil oppbevaring

– I butikken blir dessverre poteten utsatt for ganske mye lys. Det er jo fordi forbrukeren ønsker å se på potetene og vurdere kvaliteten, men det er veldig lite heldig, sier Eldrid Lein Molteberg til Matkontrollen.

Molteberg jobber på NIBIO, hvor hun blant annet forsker på korrekt oppbevaring av frukt og grønt. Hun forklarer at poteten skal oppbevares mørkt og kaldt. Dersom den blir utsatt for lys dannes det giftstoffer.

– Når lyset skinner på poteten dannes det naturlige fargestoffet klorofyll. Men samtidig som det dannes klorofyll dannes det også glykoalkaloider, sier Molteberg.

Molteberg forklarer at dersom poteten inneholder giftstoffer vil man kunne kjenne en bitter smak. Hun anbefaler da å kaste poteten. Foto: NIBIO
Molteberg forklarer at dersom poteten inneholder giftstoffer vil man kunne kjenne en bitter smak. Hun anbefaler da å kaste poteten. Foto: NIBIO

Glykoalkaloider er bitre stoffer som poteten bruker for å forsvare seg mot skadegjørere, men det er også giftstoffer som vi ikke bør spise.

– Du kan bli alvorlig syk

– Hvis man spiser relativt mye grønne poteter så vil det begynne med at man får vondt i magen, kvalm, diare, oppkast, vondt i hodet, forklarer Molteberg.

Hun forteller at grønne poteter ikke nødvendigvis betyr at det er et høyt solanininnhold, men det kan være en indikator.

– I svært store mengder kan det virke på nervesystemet og gi lammelser, og det har vært rapportert dødsfall internasjonalt, sier Molteberg.

Fikk kjøpt grønne poteter i 15 butikker

Matkontrollen har undersøkt potethyllene hos Rema 1000, Kiwi, Meny, Coop Mega og Extra. De fant grønne poteter hos alle kjedene.

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, sier at de ansatte i Coop jobber døgnet rundt for at kunder ikke skal får med seg grønne poteter hjem.

– I disse tilfellene her er det tydeligvis noen som ikke har funnet de posene med grønne poteter, sier Kristiansen.

Norgesgruppen sier at grønne poteter er et bransjeproblem, og at det derfor er Bama som må svare på hvorfor Matkontrollen har funnet grønne poteter.

– Vi i Bama må sørge for at butikkene ikke får grønne poteter fra oss, og butikkene må sørge for at forbrukerne ikke får grønne poteter, svarer direktør for kommunikasjon i Bama, Pia Gulbrandsen.

Matkontrollen fant kilovis med grønne poteter hos Rema 1000. Foto: Marte Pettersen.
Matkontrollen fant kilovis med grønne poteter hos Rema 1000. Foto: Marte Pettersen.

Verst ut i Matkontrollens undersøkelse kommer Rema 1000. I en av Rema-butikkene fikk redaksjonen kjøpt flere kilo med grønne poteter.

For dårlig kunnskap

– Vi ser at kunnskapen rundt oppbevaring av potet er for dårlig, også hos oss, forteller kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum.

Fossum sier at det er viktig for dem at kundene deres kan handle i trygge og gode varer hos Rema 1000, og at de vil se på ytterlige tiltak for å løfte rutinene fremover.