39-ÅRING TILTALT: Store politistyrker ble satt inn i jakten på personen som sto bak drapet inne på bensinstasjonen. Onsdag starter rettssaken.
39-ÅRING TILTALT: Store politistyrker ble satt inn i jakten på personen som sto bak drapet inne på bensinstasjonen. Onsdag starter rettssaken. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Tiltale: Brukte leiemorder til å likvidere mann på bensinstasjon i Oslo

Aqeel Shahzad (31) ble skutt og drept av det politiet mener var en leiemorder på en bensinstasjon i Oslo sensommeren 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag starter den omfattende straffesaken i Oslo tingrett.

En 39 år gammel mann med portugisisk opphav er tiltalt for overlagt drap. Det er satt av ni uker til saken.

Drapet skjedde klokken like etter klokken 22.00 om kvelden den 13. august 2012.

31 år gamle Aqeel Shahzad ble skutt to ganger med en pistol mens han var inne på Shell-stasjonen på Ensjø, like utenfor Oslo sentrum.

Shahzad døde kort tid etterpå som følge av en skuddskade i brystet.

Avdøde hadde en tilknytning til B-gjengmiljøet i Oslo.

I tillegg til overlagt drap, er leiemorderen tiltalt for drapsforsøk. Påtalemyndigheten mener at han skjøt mot en annen person som var sammen med Shahzad, men han ble ikke truffet av skudd.

Gjengkrangel utløste drapet

To år etter drapet ble den tiltalte 39-åringen pågrepet i Nederland og senere utlevert til Norge. Han sitter nå varetektsfengslet i Sarpsborg fengsel.

Påtalemyndigheten mener at drapet på Shahzad ble bestilt av en 31-åring som er godt kjent i det kriminelle miljøet i Oslo. Han skal ha tilbudt leiemorderen penger for å utføre drapet, men det er ikke kjent hvor mye penger det skal ha vært snakk om.

Bakgrunnen for bestillingsdrapet skal ha være flere konflikter i et kriminelt miljø i Oslo.

31-åringen rømte til Dubai etter drapet. Han hadde vært etterlyst internasjonalt i lang tid da han ble pågrepet i 2015 og senere utlevert til Norge.

– Min klient nekter for å ha bestilt noe drap og erkjenner ikke straffskyld, sier John Christian Elden som forsvarer 31-åringen.

Medtiltalt ga instrukser

I tillegg til 39-åringen som skal ha utført drapet og 31-åringen som skal ha bestilt det, er ytterligere to personer tiltalt i saken:

  • En mann i begynnelsen av 30-årene er tiltalt for å ha bistått med planleggingen og gjennomføringen av drapet. Blant annet skal han ha gitt instruksjoner om hvor og når drapet skulle utføres.

  • En 30-åring er også tiltalt for å ha bistått med planlegging og gjennomføring av drapet. Han skal blant annet ha stilt flere garasjer til disposisjon som ble brukt til å oppbevare leiemorderens bil.

Aktor Kristin Røhne sier at det ikke er tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring. Hun ønsker ikke å si noe ytterligere om motivet for drapet før rettssaken starter.

Morten Furuholmen, som forsvarer portugiseren som skal ha utført selve drapshandlingen, har ikke besvart TV 2s henvendelser tirsdag. Han har tidligere erkjent straffskyld for overlagt drap, men ikke for drapsforsøk.