NÅ STATSRÅDKABAL: Det er ventet store endringer når nye statsråder presenteres denne uken.
NÅ STATSRÅDKABAL: Det er ventet store endringer når nye statsråder presenteres denne uken. Foto: Poppe, Cornelius

Kan bli store endringer i Solberg-regjeringen

Statsminister Erna Solberg presenterer trolig nye statsråder onsdag eller torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre søndag presenterte plattformen for den omdannede Solberg-regjeringen, er spekulasjonene om statsrådpostene i full gang. Statsminister Erna Solberg bekreftet overfor TV 2 søndag at det kan bli gjort flere endringer i departementsstrukturen. Det kan åpne for at det dukker opp nye statsrådposter når Venstre skal inn.

Disse lever mest utrygt

Dersom Venstre skal ha tre statsråder må Høyre og Frp gi slipp på minst en statsrådpost hver, mens det kan bli opprettet en ny statsrådpost.

Mens noen av dagens statsråder trolig er sikret plass i regjeringen etter omdanningen, er det andre som lever mer utrygt.

Blant de mest usikre i dagens regjering er justisminister Per Willy Amundsen (Frp). Dersom han går ut av regjeringen, har han plass på Stortinget.

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) kan være i faresonen, dersom Venstre ønsker å overta dette departementet. I så fall har hun plass på Stortinget. Siden tidlig i regjeringsforhandlingene har TV 2 hørt rykter om at ansvaret for integrering kan bli flyttet fra Justisdepartementet til Likestillingsdepartementet.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) kan også forsvinne fra statsrådskabalen. Kilder i Frp sier til TV 2 at de tror han selv kan ha et ønske om å reise hjem til Os, hvor han har permisjon som ordfører.

Blant Høyres statsråder nevnes klima- og miljøminister Vidar Helgesen som en av dem som kan forsvinne ut av regjeringen.

Næringsminister Monica Mæland kan også være på vei hjem til Bergen.

Også kulturminister Linda Hofstad Helleland kan forsvinne. Kulturkapittelet i regjeringsplattformen er svært nær opp til ordlyden i Venstre program, og mye kan tyde på at Venstre sikter seg inn mot dette departementet.

Dette kan bli det departementet Trine Skei Grande overtar.

Dersom Venstre får klimaministeren, blir dette trolig nestleder Ola Elvestuen.

Venstre sikter seg også inn på nærings- eller kunnskapsdepartementet. Det siste departementet kan bli delt i to, hvor Høyre og Venstre får hver sin post.

Av aktuelle venstrenavn nevnes Sveinung Rotevatn, og Iselin Nybø som begge mistet stortingsplassen i fjor høst.

Andre venstrenavn som kan være aktuelle er ordfører Alfred Bjørlo i Eid. han er tidligere statssekretær, og Abid Raja, som er visepresident i Stotinget.

De fire departementene Frp anser som viktigst er Finansdepartementet hvor partileder Siv Jensen etter alle solemerker fortsetter.

  • Samferdsel hvor nestleder Ketil Solvik-Olsen trolig fortsetter.
  • Justis og innvandring hvor Sylvi Listhaug har en av statsrådspostene. Allerede i starten av forhandlingene gikk det rykter om at hun kan komme til å overta ansvaret for hele departementet og bli Innvandrings- og justisminister, dersom dersom integreringssakene blir flyttet til et annet departement,
  • For Frp er også olje - og energidepartementet, hvor Terje Søviknes i dag er statsråd sett på som et av de viktigste departementene å beholde.

Dette er etter det TV 2 erfarer fire departementer det er forventninger i Frp om at de får beholde etter omdanningen av regjeringen.

Også Jon Georg Dale som i dag er landbruksminister anses som et sikkert kort i Frp. han kan brukes i flere ulike statsrådposter.

Per Sandberg er i dag fiskeriminister, en posisjon han før regjeringsforhandlingene startet ga uttrykk for at han trivdes svært godt i.

Blant Høyres statsråder ansees foruten statsministeren selv, utenriksminister Ine Eriksen Søreide som sikker. Hun overtok posten like før jul. Det samme gjorde Frank Bakke Jensen som er forsvarsminister.

Begge nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie anses som sikre kort til å fortsette i sine posisjoner, selv om det ikke kan utelukkes at de kan få nye oppgaver i regjeringen.

Torbjørn Røe Isaksen, Anniken Hauglie og Marit Berger Røsland kan alle få nye oppgaver i regjeringen, men svært mye er usikkert før de tre partilederne blir enige om struktur og fordeling av departementer.

Etter det TV 2 erfarer kan endringene i regjeringen komme onsdag eller torsdag denne uken.