Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg trodde ikke det jeg hørte! For ett år siden, den 10. januar i fjor, vedtok Stortinget at denne næringen skulle være bærekraftig, sier pelsdyrbonde Svein Arne Øye til TV 2.

Han sier regjeringen lovet pelsdyrnæringen en god framtid, uten behov for subsidier.

– Med et pennestrøk skal vi bare legges ned. Det synes jeg er vanskelig å forstå hvorfor, sier Svein Arne Øye.

Tredje generasjon

Han tok over pelsdyroppdretten etter faren som startet opp i 1942. Nå hjelper han sønnen Jetmund som har tatt over produksjonen av minkpels.

– Han her skal bli far til fleire individ, sier Øye og viser frem en mink av typen palomino.

Bare for få år siden var det 10 pelsdyroppdrettere i den vakre bygda Øye i Norangsdalen - kjent for vakker natur, et hotell som spøker og ikke minst for pelsdyroppdrett. Nå er det tre gårder igjen produserer pelsdyr.

– For oss som driver med pelsdyr så blir det stort tap av inntekt. Det er store investeringer vi har gjort og får vi kompensasjon for det, skal vi bare slutte? Jeg synes jeg det er bittert, sier Svein Arne Øye.

Lider for noen få sin feil

I går ettermiddag slo nyheten ned som en bombe. Den blågrønne regjeringen vil avvikle pelsdyrnæringen. 250 pelsdyrfarmer rammes av nedleggingen – som trer i kraft fra 2025.

– Dere driver en omstridt bransje - kan det være noe av årsaken til at dere nå skal bort?

– Ingen annen næring så har så mye kontroller. Vi sjekkes av Mattilsynet fem-seks ganger i året. Vi har inspeksjoner fra Danmark. Dessverre har det vært enkelte som ikke har gjort jobben sin. Det er bare en promille som ikke har passet på dyra sine, mener Svein Arne Øye.

Må dere lide for det?

– Vi må lide – hele næringa må lide for det.

Leif Øye er pensjonert pelsdyroppdretter i bygda. Han er sjokkert over at de tre pelsfarmene i bygda nå forsvinner.

– Det beklagelig at det skal bli sånn. Jeg tror oppdretterne gjør sitt beste og steller dyra. Og det er klart; driver du med dyr vil du gjøre det best mulig for dyra. Til bedre resultater får du, sier Leif Øye til TV 2.

I minkfarmen til Jetmund og Svein Arne Øye er det nøktern fortvilelse.

– Det er vemodig! Veldig vemodig.