Lars gjenkjenner ikke ansiktet til sin egen datter

Danske Lars Thulin kjemper daglig en kamp mot sin uvanlige tilstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tenk deg en mor som ikke kjenner igjen sin sønn, eller en forlovet som ikke klarer å gjenkjenne sin utkårede på gaten.

For de fleste av oss er det utenkelig, og hvis man ikke får utredet problemet kan man kanskje oppfattes som arrogant, eller lite interessert.

– Brikkene falt på plass

Danske Lars Thulin er en av disse. Han driver sitt eget IT-selskap, og har 14 ansatte. Han forteller til DR at mange brikker falt på plass da han fant ut at han var ansiktsblind.

– Det var godt å vite at det ikke var fordi jeg var følelsesmessig avstumpet eller arrogant, sier han.

Han ønsker å vite hvorfor han har så store problemer med å kjenne igjen ansikter, og deltar i en forskningsstudie. Han har som andre ansiktsblinde lært seg å se etter bestemte detaljer eller kjennetegn hos folk.

– Jeg leter etter detaljer som hårvekst i ansiktet, skjeve tenner, briller, klær, men jeg ser ikke helheten slik som andre, sier han.

Testes med bilder

Men når reporteren fra DR legger et bilde av Donald Trump foran Thulin, har han ingen formening om hvem han ser på.

Det neste bildet er også ugjenkjennelig for Thulin. Han forsøker å se etter tegn som kan gi ham et hint om hvem det er, men det er ren gjetning. Overraskelsen er derfor stor når reporteren sier at det er reporteren selv som han har samtalt med i en halvtime.

Det siste bildet er av en kvinne. Thulin ser lenge, men må innrømme at det ikke ringer noen bjelle.

– Nei, nå begynner det å bli pinlig, sier Thulin.

– Det er din datter, sier reporteren.

– Ja. Da er det jo pinlig. Når du sier det, tror jeg at jeg kan se det, men jeg må si tror. Jeg ser ingen trekk jeg kjenner igjen, sier han.

– Jeg må si jeg blir sjokkert over at jeg ikke kjenner igjen min egen datter, men det er sånn det er, sier Thulin.

Lager huskeregler

Ansiktsblinde lager som oftest egne huskeregler for å gjenkjenne andre mennesker. Det kan være å fokusere på føflekker, skjeggvekst eller hår. Men de får store problemer hvis folk for eksempel skifter frisyre. Eller hvis de møter dem utenfor kontekst. De kan kanskje gjenkjenne en bestemt onkel i et familieselskap, men ikke på gata.

Det er ulike grader av lidelsen. De vanlige problemene er det å få øye på en venn i en menneskemengde, eller klare å følge med på karakterer i en film.

Hele to prosent av oss kan være så dårlige på å kjenne igjen ansikter, at man defineres som «ansiktsblinde». Er du nysgjerrig på om du kan være blant disse, kan du teste deg her.

En voksen person scorer i snitt 80 prosent rett. Et resultat på 60 prosent eller mindre indikerer at du kanskje lider av ansiktsblindhet.