høyre, venstre og frp i ny regjering:

Solberg: – Dette er politikk på sitt beste

JELØYA, MOSS (TV 2): Den nye regjeringen vil ha nye forbud mot nikab og burka, utvide åpningstidene for alkoholsalg og vurdere å øke dieselavgiften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved 15-tiden søndag ble det klart at både Venstre og Frp sier ja til å gå inn i regjering med Høyre.

Klokken 16 møtte de tre partiene pressen, og presenterte den nye politiske plattformen som de har blitt enige om.

– Dette er altså Jeløya-plattformen, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun åpnet pressekonferansen.

Solberg sa at regjeringsforhandlingene har vært gode og skrøt av sine kolleger.

– Vi har hatt gode diskusjoner med litt temperatur noen ganger, men for det meste god stemning. Vi har spilt hverandre gode, sa Solberg.

– Dette er egentlig politikk på sitt beste, når man gnir godt sammen for å finne politiske løsninger som er det beste for alle, fortsatte hun.

Seks utfordringer

Statsministeren presenterte seks utfordringer som regjeringen skal ta tak i, og som ifølge Solberg må løses «for at Norge skal være verdens beste land å bo i».

– Vi må omstille norsk økonomi, skape vekst og og nye lønnsomme arbeidsplasser, sa Solberg.

Det neste punktet er å oppfylle Norges klimaforpliktelser.

– For det tredje skal vi skape et inkluderende arbeidsliv. Den teknologiske utviklingen skaper store muligheter, men utfordrer også eksisterende arbeidsplasser, sa Solberg.

Punkt fire er å sikre gode velferdsordninger, særlig med fokus på eldreomsorg, og det femte å redusere fattigdom.

– For det sjette skal vi innføre et integreringsløft, sa Solberg.

Jensen: – Nye forbud mot nikab og burka

Frp-leder og finansminister Siv Jensen sa at hun og partiet har lært mye av sine fire år i regjering.

– Vi har lært betydningen av å samarbeide for å få gjennomslag. Vi skal fortsette å bygge mer vei, bedre eldreomsorgen og sikre restriktiv innvandringspolitikk, sa hun.

Jensen utdypet også hva partiet vil jobbe videre for i regjering når det gjelder innvandring og integrering.

– Vi innfører nye innstramminger på familiegjenforening, hever krav til norsk statsborgerskap og innfører språkkrav. Også innfører vi nye forbud mot bruk av niqab og burka, sa Frp-lederen.

Jensen sa at regjeringsplattformen også inneholder en enighet om mer politi med bedre utstyr.

Vurderer økning av dieselavgift

I den nye plattformen åpner partiene for at dieselavgiften kan økes «dersom det viser seg nødvendig for å nå målet om at 100 prosent av nybilsalget er nullutslippsbiler i 2025».

I den nye plattformen heter det også at regjeringen ikke vil åpne for petroleumsvirksomhet eller konsekvensutrede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Vi skal ikke åpne for petroleumsvirksomhet, eller konsekvensutrede i henhold til petroleumsloven, i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2017-2021, og ikke iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerrak eller på Mørefeltene, heter det i erklæringen.

Iskanten skal vurderes i løpet av de neste årene.

Regjeringen vil også åpne for flere søndagsåpne butikker. De vil utvide åpningstidene til Vinmonopolet og gjøre det mulig å selge alkohol i dagligvarebutikker til klokken 21 på hverdager og lørdager.

Skrøt av Erna

Trine Skei Grande uttrykte at hun var fornøyd med den nye plattformens fokus på klima og miljø.

– Da vi vedtok å gå inn i disse forhandlingene, var målet å gjøre regjeringen grønnere, rausere og mer sosialliberal. Og det har vi fått til, sa hun.

– Klima er planetens største utfordring akkurat nå, og omstillingen i Norge er landets største utfordring. Denne plattformen rigger Norge for denne omstillingen, fortsatte Venstre-lederen.

Søndag brukte hun også muligheten til å skryte av Solberg.

– For å si det enkelt, Erna er en god sjef. Hun er en veldig god statsminister for Venstre og for Norge, sa Grande.

Jensen i Frp hadde en noe mer avventende skildring av regjeringens nye klimapolitikk.

– Det grønne skiftet videreføres, men folk flest skal kompenseres. For Frp er det viktig med fornuftige og positive virkemidler som fremmer næringsutvikling og ivaretar vanlige folks interesser, sa hun.

Støre kritisk

Leder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, sier til TV 2 søndag kveld at han er bekymret for velferdstjenestene i regjeringens nye plan.

– Dette er tre høyrepartier som legger kursen mot høyre. Skattekuttene er prioritert, som jeg tror kan gå utover velferden. Også åpner de for mer konkurranse inn mot offentlige tjenester, som vi er kritiske til, sier han.

84 siders dokument

Forhandlingene om et nytt regjeringssamarbeid startet 2. januar. Samtalene mellom partilederne har blant annet vært avbrutt av Erna Solbergs reise til Washington for å møte president Donald Trump, men nestlederne og rådgiverne i de tre partiene har hele tiden jobbet på spreng for å komme i mål.

Ved siden av innvandringspolitikk, har klimapolitikk, grønt skatteskifte, oljevirksomhet og eiendomsskatt blitt framholdt som de vanskeligste sakene i forhandlingene.

Resultatet er et dokument på 84 sider som presenterer den nye regjeringsplattformen.