Listhaug i flyktningleir:

– Løsningen er ikke at flest mulig kommer til Europa

KENYA/KAKOMA (TV 2): Sylvi Listhaug har forsterket tro på at Norge må hjelpe flyktninger der de er, etter å ha besøkt en kenyansk flyktningleir.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kenya har tatt imot en halv million flyktninger fra sine naboland. I dag er det flest sudanesere, men også mange flyktninger fra Somalia og Etiopia.

Norges innvandringsminister Sylvi Listhaug er for tiden på tur i Øst-Afrika, for å danne seg et bilde av situasjonen på nært hold. Lørdag besøkte hun Kakoma flyktningleir i Kenya, hvor det bor nesten 200.000 flyktninger.

– Det er veldig interessant å se hvordan det fungerer i disse enorme leirene. Da vi fløy inn her så vi at lokalbefolkningen lever under vanskelige forhold, sier Listhaug til TV 2.

– Forferdelig pengebruk

Listhaug sier det brukes 23 millioner dollar på de nesten 200.000 menneskene i leiren, mens Norge bruker 180 millioner dollar på litt over 2000 flyktninger i Norge.

– Man gjør sine tanker rundt de tallene. Man kan hjelpe mange flere ved å hjelpe dem her. Leiren mangler halvparten av pengene de trenger for å drive den slik de ønsker, sier Listhaug.

Innvandringsministeren har lenge vært kjent for å ville hjelpe flyktninger der de er, fremfor at de skal migrere til Europa. Det synspunktet fikk blant annet Kenyas viseinnenriksminister, Karanja Kibicho, høre da han møtte Listhaug i Nairobi på fredag. Etter Listhaugs besøk i Kakoma flyktningleir er denne meningen bare forsterket.

– Når du treffer alle disse menneskene som opplever håpløshet og kanskje ikke ser den helt store framtiden, må man stille seg spørsmålet om hvor etisk den måten man driver på i dag er. Jeg kan ikke forstå hvordan det er mulig å tenke at løsningen på dette er å hente flest mulig mennesker til Europa, sier Listhaug, og fortsetter:

– Det er forferdelig å tenke på at de pengene som brukes i Europa, kunne vært brukt her til å hjelpe så vanvittig mange mennesker som lever under vanskelige forhold.

– Livsfarlig å reise nordover

Statsråden forteller at hun har hørt at flyktninger som allerede bor i Europa sender penger tilbake til familiemedlemmer, slik at de også kan reise.

– Det at personer kommer til Europa generer enda mer migrasjon. Dette er en runddans, mener Listhaug.

Etter besøket i Kenya skal Listhaug også besøke Etiopia og Sudan. En viktig hensikt med turen er å få på plass returavtaler med de tre landene. Listhaug er helt klar i sin advarsel til flyktninger mot å reise nordover.

– Ja, det er jo livsfarlig. Det er man også klar over i disse afrikanske landene. Derfor er det flere myndigheter som jobber med å forhindre at folk reiser.