USAs president, Donald Trump, benekter å ha omtalt land som Haiti, El Salvador og flere afrikanske land som «drittland».
USAs president, Donald Trump, benekter å ha omtalt land som Haiti, El Salvador og flere afrikanske land som «drittland». Foto: Evan Vucci

Trump nekter for å ha sagt «drittland»

– Språket jeg brukte var tøft, men dette var ikke språket som ble brukt, skriver presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har kommet kraftige reaksjoner på USAs president Donald Trumps språkbruk under et møte på presidentens kontor torsdag.

Trump skal ha blitt frustrert under diskusjoner om innvandringsspørsmål for land som Haiti, El Salvador og flere afrikanske land.

– Hvorfor lar vi alle disse folkene fra drittland komme hit, spurte Trump, ifølge to personer som er kjent med det som ble sagt under møtet.

Trump sa deretter at han heller ønsker innvandrere fra land som Norge. Saken ble først omtalt av The Washington Post torsdag kveld.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og FNs høykommisær for menneskerettigheter har reagert kraftig på uttalelsen.

– Hvis det er bekreftet, er det her snakk om sjokkerende og skammelige uttalelser fra USAs president. Beklager, men det er ikke noe annet ord man kan bruke om det enn «rasistisk», sa Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) til journalister i Genève fredag.

Trump selv har nå rykket ut på Twitter, der han benekter å ha brukt språket som nå refereres over hele verden.

«Språket som ble brukt av meg på DACA-møtet var tøft, men dette var ikke språket som ble brukt. Det som var veldig tøft, var det merkelige forslaget som ble fremmet. Et stort skritt tilbake for DACA», skriver presidenten.

DACA står for Deferred Action for Childhood Arrivals og ble innført av tidligere president Barack Obama for å beskytte hundretusener av mindreårige som er tatt med ulovlig til USA. Ordningen utløper i mars.

TV 2 / NTB