Onsdag kveld ble det klart at Kristian Tonning Riise trekker seg som leder for Unge Høyre.

Han skrev da en melding på Facebook der han fortalte at han trekker seg etter ting han har gjort som han ikke er stolt av.

– Metoo-kampanjen har vært en vekker for veldig mange. Det har den også vært for meg, skrev han.

Bekymringsmeldinger

Han understreket onsdag at det ikke var kommet varsler, men at han valgte å trekke seg på bakgrunn av sin egen atferd ved flere tilfeller.

Torsdag ble det derimot kjent at det så tidlig som i 2012 kom inn bekymringsmeldinger rundt atferden til Tonning Riise til Unge Høyre.

Av ukjente grunner ble ikke sakene tatt videre.

Statsminister Erna Solberg sier torsdag at partiet skal komme til bunns i hva det er som har skjedd i saken.

– Jeg ble kjent med at dette var en sak og at det tidligere har vært bekymringsmeldinger da Tonning Riise valgte å trekke seg onsdag. Vi skal gå gjennom denne saken nå, både Unge Høyre og partiet gjennom generalsekretæren, sier Solberg til TV 2.

Skal være trygt

Statsministeren understreker at det er svært viktig at både ungdom og deres foreldre vet det er trygt å reise på arrangementer i regi av Unge Høyre.

– Vi skal undersøke hvorfor ikke bekymringsmeldingene fra 2012 ble fulgt opp, vi i partiledelsen har ikke vært kjent med dette, sier hun.

– Jeg er glad han har valgt å trekke seg. Vi skal nå gå inn i sakene og håndtere den informasjonen vi har fått, sier Solberg.

Tonning Riise er folkevalgt på Stortinget. Solberg sier det er for tidlig å si noe om hvorvidt bekymringsmeldingene vil få følger for Tonning Riises andre verv.

Nytt varsel

Ved 12-tiden torsdag fikk Unge Høyre et konkret varsel som handler om at Tonning Riise skal ha utsatt en person for seksuell trakassering.

Forskjellen på et varsel og en bekymringsmelding er ifølge Unge Høyre at en varsling dreier seg om konkrete hendelser, mens bekymringsmeldinger handler om upassende oppførsel av mer generell karakter.

– Bekymringsmeldingene jeg har mottatt handlet om for mye alkohol, pågående sjekking og kontakt med unge jenter der maktrelasjonen har vært skjev, sier generalsekretær i Unge Høyre, Marie Brstad Sanner, til TV 2.

Unge Høyre mottok også torsdag to varsler på to andre personer i Unge Høyre.

Generalsekretæren innrømmer at bekymringsmeldingene fra tidligere er alvorlige og at det burde vært tatt tak i.

– Unge Høyre har sviktet. Dette har vi ikke håndtert, og det er jeg utrolig lei meg for. Jeg vil be om unnskyldning til de som føler at de ikke har blitt ivaretatt, sier hun til TV 2.