HARDT RAMMET: En brannmann står på et hustak i Montecito. Flere store stein- og jordskred ødela minst hundre boliger. 17 personer omkom i jordskred i California denne uken.
HARDT RAMMET: En brannmann står på et hustak i Montecito. Flere store stein- og jordskred ødela minst hundre boliger. 17 personer omkom i jordskred i California denne uken. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP.

17 døde etter jordskred i california:

Sendte nødvarsel først etter at jordskredet hadde gått

Myndighetene i California «ville ikke rope ulv, ulv» – så tok jordskredet 17 menneskeliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jord- og leirmasser har ødelagt mer enn 100 hjem i Santa Barbara i California, etter at enorme nedbørsmengder førte til flere store jordskred.

Området som ble rammet var ekstra utsatt på grunn av at mye vegetasjon forsvant under flere store skogbranner før jul.

Steiner, jord, trær og gjørme fosset nedover åssiden og gjorde store ødeleggelser blant annet i Montecito, et eksklusivt boligstrøk i Santa Barbara.

17 personer er bekreftet omkommet, og nå stiller avisen Los Angeles Times spørsmål ved om myndighetenes varsling var for dårlig.

Ifølge avisen valgte lokalmyndighetene i Santa Barbara å vente med å sende en felles nødmelding via tekstmelding til etter at jordskredet var et faktum i Montecito.

Meldingen ble sendt til alle mobiltelefoner som var registrert i områder som var satt under frivillig og obligatorisk evakuering først klokken 03.50 natt til tirsdag. Da hadde allerede tonnevis med masse rasert Montecito.

– Hvis du roper «ulv» vil folk slutte å høre

Jeff Gater, kriseansvarlig i myndighetene i Santa Barbara County, bekrefter til avisen at myndighetene bevisst holdt igjen SMS-varslingen, og at de fra før hadde varslet både i sosiale medier og på epost om farene som kunne komme.

Årsaken til at push-varselet ikke ble aktivert, var i følge Gater at de var redd for å ikke bli tatt seriøst.

– Hvis du sier at alle må evakuere, så evakuerer alle, men neste gang vil de kanskje ikke høre etter. Hvis du roper ulv, ulv, vil folk slutte å høre, sier Gater til LA Times.

Myndighetene bekrefter at de ikke hadde tatt høyde for hvor store ødeleggelser som kunne komme.

Gater sier de besluttet å varsle også på SMS da forholdene brått ble forverret. Han sier han er usikker på om en tidligere varsling hadde utgjort en forskjell.

– Mange hører ikke på telefonene sine når de sover, sier han.

– Har fått en lærepenge

Flere innbyggere valgte til tross for advarsler i flere kanaler å bli værende i boligene sine. David Cradduck (66), som valgte å trosse advarslene og ikke evakuere, forteller til den amerikanske avisen at han har fått en lærepenge.

– Jeg tror vi alle har fått en lærepenge gjennom dette. Vi var alle slemme barn og ignorerte advarslene, sier Cradduck til LA Times.

66-åringen angrer på at han ikke satte seg i bilen og kjørte i trygghet. Hagen hans er full av gjørme og slam.

– Nå står vi her med spadene i hendene og forsøker å få ut bilene våre. Moder Jord gav oss en skikkelig trøkk, men det er vår feil. Vi skulle ha fått med oss advarselen, sier han.