Trump skrøt av Erna Solberg i Det hvite hus

Skrøt uhemmet av både Erna Solberg og Norges nye kampfly, som er produsert i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg (H) møtte i dag USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus. Trump startet med å skryte av Solbergs valgseier i høst, og påpekte samtidig at Norge hadde kjøpt militært utstyr fra USA i form av F35-kampfly.

– Det er en stor ære å ha besøk av statsministeren i Norge, Erna Solberg, som nettopp vant en ny, slående valgseier. Dermed er det minst fire nye år, og hun er svært respektert i hjemlandet, svært godt likt i hjemlandet, sa Trump om Solberg.

– Vi har mye handel med Norge, og jeg vet at dere nettopp kjøpte noe ekstra militært utstyr fra oss, i form av F35-jagerfly og andre ting. Så jeg gratulerer dere med å ha valgt verdens beste utstyr. Norge er en god kunde, en god alliert og en god venn.

Møtes på tomannshånd

Erna Solberg benyttet også anledningen til å skryte av forholdet mellom Norge og USA.

– Vi setter virkelig pris på det gode samarbeidet med USA, og dere er vår nærmeste allierte i NATO. Vi ser at deres militære styrker trener i Norge, og det er del av det vi mener er et veldig godt bilateralt samarbeid, sa Solberg.

Samtidig påpekte Solberg at USA i fjor hadde handelsoverskudd med Norge, og at det dermed var åpenbart at USA lagde gode produkter.

– Vi anslår at vi gjennom våre investeringer støtter opp om 470.000 arbeidsplasser i USA, fortsatte hun og trakk fram norske bilkjøperes store interesse for elbilene fra amerikanske Tesla som eksempel.

– Virkelig? Det er bra, sa Trump.

Takket norske soldater

Etter møtet, som varte i rundt én time, hadde de to en felles pressekonferanse. Der trakk blant annet Trump frem Norges militære innsats i blant annet Afghanistan, Syria og Irak, og takket norske soldater som har deltatt i internasjonale operasjoner.

– Norge er også et viktig og verdifullt medlem av kampanjen mot ISIS. På grunn av oss har ISIS mistet store deler av sitt territorium i Irak og Syria.

USAs president snakket også mye om den internasjonale handelen mellom USA og Norge, og påpekte at Norge handler mye fra USA.

– USA har et handelsoverskudd. Det er sjokkerende. Et handelsoverskudd. Du må sjekke med folkene dine, sa Trump spøkefullt til Solberg, samtidig som han spådde at det kommer til å komme et handelsoverskudd i handelen med andre land.

Trakk frem vikingekspedisjoner

Trump kunne også forteller at vennskapet mellom Norge og USA er styrket etter møtet. Han hyllet også nordmenn som sterke og eventyrlystne, og trakk fram vikingen Eirik Raudes ekspedisjoner som eksempel.

– Århundrer senere unnslapp modige nordmenn det okkuperte Norge, for å kjempe sammen med amerikanere og allierte, blant annet på Normandies strender i 1944, fortsatte han.

– Nordmenn og amerikanere har i flere tiår stått side ved side mot felles trusler mot vår frihet, mot vår sikkerhet og mot våre verdier, sa Trump.

– Sammen har vi kjempet mot fascisme, kommunisme og terrorisme. Vi møter alle trusler sammen, vi er partnere, understreket han.

Kom med klima-stikk til Trump

Solberg trakk også frem de dype røttene i forholdet mellom USA og Norge.

– Det finnes sannsynligvis millioner i USA som kaller seg norskamerikanere, og vår grunnlov, den nest eldste i verden som fortsatt gjelder, er inspirert av amerikanske idealer, sa Solberg.

Hun sier hun og Trump diskuterte sikkerhet, økonomisk vekst og andre felles interesseområder i et møte hun betegner som «fruktbart».

Selv om Trump ikke ville diskutere klima under sin del av seansen, la imidlertid Solberg inn et lite hint til den amerikanske presidenten om at dette arbeidet kan være forenelig med amerikanske arbeidsplasser og handelsinntekter.

–Et av de store områdene vi importerer fra USA nå er innen elektriske biler fra Tesla. Vi er opptatt av klima og forplikter oss til Parisavtalen. Og vi ser at den fører til handelsavtaler, det fører til amerikanske bedrifter og arbeidsplasser, og til salg av biler til Norge, understrekte Solberg.

– Dette er et område der vi ser store handelsmuligheter i framtiden.

Ikke første gang de møtes

Solberg og Trump har truffet hverandre to ganger før i NATO- og G20-sammenheng, men dagens møte er det første på tomannshånd. Det er tredje gang Erna Solberg er i Det hvite hus. Hun tangerer dermed Einar Gerhardsen i antall presidentbesøk, men rekorden er Gro Harlem Brundtlands med fire.

Samtalene var ventet å bli delt opp i to bolker: Først et møte på rundt 20 minutter mellom de to statslederne – under fire øyne. Deretter var det satt av inntil tre kvarter til samtaler mellom den norske og den amerikanske delegasjonen.

Følg med direkte på TV2.no og på Nyhetskanalen når de to statslederne møter pressen etterpå.

Hver av delegasjonene teller sju personer, i tillegg til Trump og Solberg. Fra amerikansk side er det ventet at utenriksminister Rex Tillerson, nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster, CIA-sjef Mike Pompeo, Trumps stabssjef John F. Kelly og muligens visepresident Mike Pence er til stede.

Møter svigersønnen

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) er også med til Det hvite hus. Men i motsetning til statsministeren som reiser hjem like etterpå, blir Søreide værende i Washington for flere samtaler.

Hun skal onsdag møte lederen for Representantenes hus, Paul Ryan, samt Trumps svigersønn Jared Kushner, til daglig seniorrådgiver med særlig ansvar for fredsprosessen i Midtøsten. Det er ventet at spørsmålet om amerikansk bistand til Palestina samt arbeidet for en tostatsløsning vil være blant temaene for samtalene med Kushner.

Etter besøket i Det hvite hus skal hun i middag med sikkerhetsrådgiver McMaster, før hun torsdag har møter med forsvarsminister James Mattis og deretter utenriksminister Rex Tillerson.