sjokkmåling for ap i ÅRETS FØRSTE TV 2-GALLUP:

Kun én gang siden 1964 har Ap hatt lavere oppslutning

Arbeiderpartiet får under 20 prosents oppslutning på årets første TV 2-gallup.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Velgerne straffer Arbeiderpartiet hardt etter striden Trond Giske. Januarmålingen Kantar TNS har laget for TV 2 gir partiet en oppslutning på bare 19,4 prosent.

– Det er et fryktelig dårlig tall for Arbeiderpartiet, sier nestleder Hadia Tajik (Ap) til TV 2.

Historisk fall

Kantar TNS har laget politiske meningsmålinger i Norge siden 1964. Bare én gang tidligere har de målt lavere oppslutning for Arbeiderpartiet. Det var under den dramatiske lederstriden mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg våren 2002 da partiet fikk 19,0 prosent.

Arbeiderpartiets fall fra desember er på dramatiske 6,6 prosent. Aldri før har et parti gått kraftigere tilbake fra en måned til en annen.

– Det forteller at vi har en krevende tid foran oss, sier Tajik.

– Tror du at dere kan reise dere til gamle høyder?

– Altså, jeg ser målingene. Jeg tar dem alvorlig. Det gjør resten av organisasjonen også. Vi er nå opptatte av å få frem politikken vår.

Kjetil Løset blogger om bakgrunnstall: Historisk fall for Ap

Mister tillit

Bakgrunnstallene viser at partiet ikke bare mister grepet om egne velgere, men også i langt mindre grad henter velgere som stemte på andre partier.

Tilbakegangen til Arbeiderpartiet er større blant kvinner enn menn.

Partiet går mest tilbake på Sør- og Vestlandet.

Dersom det var valg i dag ville partiet bare fått 37 mandater på Stortinget – 12 færre enn de fikk ved stortingsvalget i september i fjor.

Flertall for Jeløy-kameratene

Målingen er tatt opp i dagene før og etter at Trond Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet, samtidig som de tre borgerlige partiene har forhandlet om ny regjeringsplattform på Jeløya.

Dersom det var valg i dag ville de tre partiene fått flertall på Stortinget med 88 mandater, i tillegg til at Kristelig Folkeparti som peker på Erna Solberg som statsminister ville fått 8. Venstresiden ville samlet fått 73 mandater.

Sjekk alle målingene i TV 2s partibarometer

Høyre går mest frem fra desember med 3,9 prosentpoeng til 30,5 prosent. Partiet ville dermed fått åtte nye mandater på Stortinget.

Fremskrittspartiet ligger stabilt på 14,8 prosent, som, ville gitt 27 mandater, det samme som partiet fikk ved valget i fjor høst.

Venstre ligger også stabilt på 4,3 prosent som ville gitt 8 mandater.

Kristelig Folkeparti får 4,5 prosent (+ 0,4).

SVs beste på snart 11 år

Mens Arbeiderpartiet er i fritt fall får SV sin høyeste oppslutning siden mai 2007. Partiet får 8,6 prosent, en fremgang på 1,7 prosentpoeng fra desember. Det ville gitt fire mandater ekstra på Stortinget og en stortingsgruppe på 15.

Senterpartiet går også frem med 1,2 prosentpoeng til 10,9 prosent, som ville gitt 19 mandater på Stortinget, det samme som partiet fikk ved valget i fjor høst.

Rødt får 3,0 (+ 0,2), De Grønne 2,6 (- 0,9) og andre partier og lister 1,5 (+ 0,2).. Denne gang er det respondenter som svarer De kristne, Liberalistene, NKP, Pensjonistpartiet og Kystpartiet.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 968 stemmeberettigede i tidsrommet 3. - 9. januar. 80,6 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,5 - 3,2 prosentpoeng.

Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook