Sør-Koreas president Moon Jae-in sier han er villig til å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un for å løse den fastlåste konflikten om Nord-Koreas utvikling av atomvåpen.

Før et møte kan finne sted, vil presidenten i Sør-Korea ha en garanti for at møtet blir vellykket.

Utspillet kommer etter at utsendinger fra de to landene møttes tirsdag. Det var den første samtalen mellom landene på to år.

Takker Trump

Sør-Koreas president takker nå Donald Trump for at stemningen mellom nord og sør ser ut til å bedres.

– Jeg forholder meg åpen til alle møter med Nord-Korea om det vil hjelpe forholdet mellom nord og sør eller for å få til en avtale rundt det nordkoreanske atomprogrammet, sa Moon.

– Dialogen har for en stor del kommet i stand på grunn av president Trump. Jeg vil gjerne få takke ham, sier Moon Jae-in.

Til OL

Sør-Korea ble tirsdag enige med Nord-Korea om å gjenopprette en direkte telefonlinje. Utsendinger fra de to landene møttes tirsdag til den første samtalen på to år.

De to landene ble enige om at Nord-Korea skal delta under vinter-OL i Sør-Korea neste måned. Moon beskrev den nordkoreanske deltakelsen som «svært ønskelig».

Under tirsdagens møte ble de to landene også enige om å holde samtaler for å dempe spenningen på Koreahalvøya.

President Donald Trump har også selv tatt æren for dialogen på Korea-halvøya.

– Er det virkelig noen som tror at samtalene og dialogen mellom Nord- og Sør-Korea ville skjedd hvis jeg ikke hadde vært så tydelig, sterk og villig til å stå imot Nord-Korea. Idioter. Men dialog er en bra ting da, skrev Trump på Twitter 4. januar.

USA advarer

Talskvinne Heather Nauert i det amerikanske utenriksdepartementet, sa tirsdag at USA ønsker møtet om nordkoreansk OL-deltakelse velkommen, men advarte samtidig mot å slippe Kim Jong-un inn i varmen.

Ifølge Nauert er USA og Sør-Korea enige om å opprettholde presset mot Kim og hans regime for å få nordkoreanerne til å skrinlegge atomvåpenprogrammet og sikre en atomvåpenfri Koreahalvøy.

Det siste året har spenningene mellom Nord-Korea og USA økt betydelig. Nord-Korea har truet med bruk av atomvåpen hvis det bryter ut krig, og USAs president Donald Trump har truet med fullstendig ødeleggelse av Nord-Korea.

Tirsdagens møte blir derfor av mange sett på som et steg i riktig retning.

(NTB/TV 2)