Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 13 mennesker har mistet livet og 20 er savnet etter flere store jordskred i California.

Fem av de omkomne ble funnet under jordmasser som ble skylt ned en åsside i Santa Barbara, og flere bolighus ble tatt av jordskred.

Blant dem som er rammet er kjendiser i Montecito. Både Rob Lowe, Ellen DeGeneres og Oprah Winfrey har hus i den velstående byen ved Santa Barbara.

Postet videoer på instagram

Winfrey postet flere dramatiske videoer på sin instagram-konto. Videoene viser at hagen hennes er fullstendig dekket av et tykt lag med gjørmevann, et redningshelikopter og en brann som skal ha blitt utløst av uværet.

– For en dag! Jeg ber igjen for vårt lokalsamfunn i Santa Barbara, skriver Oprah i posten.

I en av videoene har talkshow-stjernen, som det spekuleres i har planer om å stille som presidentkandidat ved neste presidentvalg i USA, filmet et redningshelikopter.

– Helikopter redder naboene mine, kommenterer hun.

I den tredje videoen vises en kraftig brann som lyser opp himmelen ved Winfreys hjem.

– Våknet opp til denne heftige gassbrannen, skriver Oprah.

I en advarsel fra Santa Barbaras lokale myndigheter ble det tirsdag kunngjort at gassledninger vil bli stengt av av sikkerhetsmessige årsaker. Det kan ta flere dager før kundene får tilbake gassen. I tillegg er det erklært flere soner der myndighetene ber folk ikke bevege seg.

– Vennligst hold dere unna disse områdene slik at redningsarbeiderne kan gjøre jobben sin, heter det i kunngjøringen fra Conty of Santa Barbara.

FYLT AV GJØRME: Dette bildet viser Montecito sett fra et av politiets helikoptere tirsdag.Foto: Ventura County Sheriff's Office/
FYLT AV GJØRME: Dette bildet viser Montecito sett fra et av politiets helikoptere tirsdag.Foto: Ventura County Sheriff's Office/

Utsatt for skred etter branner

Det er første gang på ti måneder at California opplever kraftig regnvær. Det siste året har delstaten vært rammet av flere kraftige skogbranner. Det har gjort grunnen utsatt for slike jordskred ettersom utbrent jord ikke absorberer vann særlig bra.

I skogbrannene i oktober i fjor omkom minst 23 personer, og rundt 3500 boliger, vingårder og forretningsbygg ble ødelagt. 22 forskjellige branner herjet på et tidspunkt store deler av California.

I uværet det siste døgnet har minst 50 personer blitt reddet ned fra tak med helikopter. Flere tusen mennesker er evakuert og 20 personer er sendt til sykehus. Flere av dem beskrives som «meget kritisk» skadet.

Jordmassene har feiet med seg biler, og flere bolighus er fullstendig ødelagt. En 14 år gammel jente ble reddet ut i live etter å ha ligget under ruinene av et sammenrast hus i flere timer.

– Jeg trodde jeg var død, kan man høre jenta si på et videoopptak fra NKBC-TV.