Under et skolemøte hos Vermillion Parish Schools i Abbeville, Louisiana, mandag, tok engelsklærer Deyshia Hargrave opp at hun mener lønningene ved skolen er for dårlige.

Det som skjedde videre ble fanget på video av den lokale TV-stasjonen KATC, og vekker harme i USA.

Kritiserte skolesjefen

Hargrave reagerte på at skolesjefen skulle få nye økonomiske betingelser, mens lærere og andre ansatte ved skolen ikke har fått lønnsøkning på mange år.

Under spørsmålsrunden reiste hun seg og spurte skolestyret i plenum:

– Skolesjef; Hvordan kan du ta imot lønnsforhøyelse når skoleklassene har økt fra 21 til 29 elever? Når ingen andre får lønnsøkning? Hvordan kan du ta de pengene, for det er nesten som om du tar pengene ut av lommene på lærerne.

– Det vil være et slag i ansiktet på lærere og kantineansatte hvis noen i ledergruppen får økt lønn, og ikke de ansatte, sa Hargrave.

Hargrave ble avbrutt av styreleder Anthony Fontana, som ba henne slutte, og sa at spørsmålet hennes ikke var betimelig. En politimann ansatt på skolen gikk så bort til henne og ba henne forlate rommet, noe hun gjorde.

Se videoen øverst i saken!

Legges i bakken

Men på vei ut har noe skjedd. Plutselig høres det skrik fra korridoren, og når kameramannen kommer ut ligger Hargrave på gulvet, og politimannen fester håndjern på henne.

Politimannen ber henne slutte å gjøre motstand.

– Jeg gjør ikke motstand. Du dyttet meg akkurat ned i gulvet. Vent. Jeg er mye mindre enn deg, roper Hargrave mens hun kaver på gulvet.

Hargrave ble ifølge New York Times arrestert av Abbeville Police Department for å nekte å forlate stedet etter bortvisningen, og for å motsette seg arrestasjon.

Statsadvokat Ike Funderburk, sier imidlertid til KATC at de ikke oppretter sak mot henne etter å ha sett et 12 minutter langt videoopptak av hendelsen.

– Jeg har vært på hundrevis av skolestyremøter, og jeg så ingenting i oppførselen hennes som skilte seg fra alle de andre jeg har sett, jeg har konkludert med at hun ikke har gjort noe kriminelt, sier Funderburk til New York Times.

Fagforening raser

Lærerforbundet i delstaten raser etter mishandlingen av Hargrave. De skriver at hun er en dedikert lærer som gir mye til elevene ved Vermillion Parish. Hun ble kåret til årets lærer ved Rene Rost Middle School i 2016.

Forbundet skriver også i en twittermelding, at «Det er alle borgeres rett å si sin mening. Alle handlinger som begrenser denne rettigheten er lovstridig og uakseptabel».

Lærerforbundet melder at advokatene deres jobber med å følge opp saken rettslig.

– Slik behandles kvinner

Et kvinnelig medlem av skolestyret, Laurie Lebeuf, reagerte også sterkt på hendelsen. Hun sier at Hargrave kan ha blitt behandlet på denne måten fordi hun er kvinne.

– Det som skjedde her i kveld, viser hvordan kvinner behandles i Varmillion Parish. Jeg har aldri sett en mann bli kastet ut av dette rommet, sier hun til KATC etter hendelsen.

Lærere ved skolen har ikke fått lønnsøkning på ti år, opplyser Laura LeBeouf, som var den eneste i styret som stemte mot skolesjefen nye lønn.

Hun beskriver Hargrave som en frittalende person, og en god lærer.