Tidligere statsminister og Arbeiderpartpolitiker Odvar Nordli er død, opplyser Arbeiderpartiet i en pressemelding.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere statsminister Odvar Nordli gikk bort i kveld. Våre varmeste tanker går til familien, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i meldingen.

Nordli var statsminister i fem år, fra 1976 til 1981. Nordli ble 90 år gammel.

– Med Odvar Nordlis bortgang har en av de store lederne i arbeiderbevegelsen gått bort. Han var den jordnære, folkekjære politikeren som representerte det ekte sosialdemokratiet. Han gjorde en stor innsats for Arbeiderpartiet, men også for Norge. Vi husker ham som den slagkraftige retorikeren, men først og fremst som en politiker med en sterk folkelig forankring, sier Støre.

Nordli kom fra Tangen i Stange kommune i Hedmark, og var utdannet revisoer. Han var stortingsrepresentant fra 1961 til 1985, og statsråd i Kommunal- og arbeidsdepartementet fra 1971 til 1972.

– Hans gjerning som stortingsrepresentant, statsråd og statsminister vil bli stående i Arbeiderpartiets historie. Han representerte hele landet, men vi vet at han alltid hadde hjertet sitt i Hedmark og på Stange. Jeg har gode minner fra samtaler med han i hans hjem på Stange, sier Støre.