Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet.
Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet. Foto: Roald, Berit/NTB scanpix

Ny meningsmåling: Ap har ikke vært svakere på 94 år

Ap så vidt over 20-tallet i ny meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet faller hele 5,7 prosentpoeng til historisk svake 20,1 prosents oppslutning i en meningsmåling Norstat har utført for NRK.

Oppslutningen i januarmålingen er 7,3 prosentpoeng svakere enn det Ap fikk i høstens stortingsvalg, som var Arbeiderpartiets svakeste siden krigen.

På sitt sterkeste under partileder Jonas Gahr Støre har Ap vært på 40-tallet på målingene.

– Dette er ikke en måling vi er fornøyd med eller ønsker oss, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til NRK.

Se alle tallene i TV 2s partibarometer

Hun viser til at Ap har vært i en «ganske krevende situasjon» de siste ukene, men at hun forventer økt velgerengasjement når partiet kommer i gang med mer politisk arbeid.

Hun er ikke i tvil om at varslingssakene har påvirket velgerne, men sier at Ap har vært opptatt av å håndtere disse på en ryddigst mulig måte.

TV 2s oversikt over målinger i partibarometeret strekker seg tilbake til 2005 og viser ingen målinger med lavere nivå på Arbeiderpartiet.

Etter katastrofevalgt i 2001 ble imidlertid partiet målt lavere hos flere byråer. Lavest var oppslutningen våren 2002 med 19,0 på Kantar TNS sin måling for TV 2. Byrået har gjort politiske målinger i Norge siden 1964.

Den aller laveste oppslutningen som er registrert var 14,6 prosent på en Måling publisert i Aftenposten i mars 2002.

Bakgrunnstallene viser at mer enn hver femte som stemte Ap ved stortingsvalget i september i fjor nå har satt seg på gjerdet. 6 prosent går til Høyre og 4,4 prosent til SV. Samlet ville bare seks av ti som stemte Ap i fjor høst, gjort det samme nå.

– Ikke fram med politikk

Dersom NRKs måling hadde vært valg, ville den borgerlige blokken med Høyre, Frp, Venstre og KrF fått til sammen 91 mandater på Stortinget, selv om Venstre også i denne målingen havner under sperregrensen med en oppslutning på 3,6 prosent (-0,3).

– Arbeiderpartiet kommer ikke fram med sin politikk, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til NRK.

Hun antar at Giske-sakene er en god og viktig forklaring, men legger til at oppmerksomheten om varslingssakene også fører til at Ap ikke kommer fram med noen politiske saker.

Nær blågrønt flertall

Med en fremgang på 1,9 prosentpoeng til 28,7 prosent for Høyre og Fremskrittspartiet stabilt på 14,9 prosent (+0,2), ville de tre partiene som nå forhandler om en ny regjeringsplattform på Jeløya samlet fått 83 mandater dersom denne målingen hadde vært valg. Det er to mandater unna et borgerlig flertall på Stortinget – uten at KrF er med. KrF ligger for øvrig helt stabilt sammenlignet med desembermålingen på 4,6 prosent.

SV beste på ni år

Med tilsiget fra Ap går SV fram 1,2 prosentpoeng til 8,3 prosent oppslutning. Det er partiets sterkeste NRK-måling siden august 2009 – og 2,1 prosentpoeng over resultatet fra høstens stortingsvalg. Også Senterpartiet holder grepet om velgerne. Sp måles til 12,2 prosent i NRKs januarmåling, opp 1 prosentpoeng sammenlignet med siste måling i fjor. De øvrige partiene får følgende oppslutning – med endring fra desembermålingen i parentes: Rødt 2,9 (+1,2), MDG 2,7 (-0,3), andre 2 (+0,8). (©NTB)