Søndag formiddag ved 11-tiden eksploderte en granat i Huddinge, like sør for Stockholm. En mann i 60-årene døde senere av skadene, etter at han skal ha plukket opp granaten fra bakken og syklet videre noen meter før den eksploderte.

En kvinne i 40-årene som syklet få meter fra mannen fikk sårskader i ansiktet og på underkroppen da granaten eksploderte.

Allerede søndag slo politiet fast at granaten ikke var rettet mot paret, men at det var tilfeldigheter som førte til at mannen plukket den opp.

Jugoslavisk granat fylt med stålkuler

Nå har svensk politi gått ut med bilde av granattypen de mener eksploderte.

– Det er en jugoslavisk granat av merket M-75, sier hovedetterforsker Lars Bröms til Expressen.

Han forteller til Aftonbladet at sikringen på granaten var trukket ut, og at noen deretter kastet den. Det var likevel en feil ved granaten som førte til at den ikke eksploderte før senere.

Granaten er fylt med 3000 stålkuler, og stammer fra krigen i Jugoslavia for opp mot 30 år siden. Ifølge Bröms kan disse ha blitt oppbevart feil eller fått fuktskader, og dette kan ha gjort at granaten ikke fungerer som den skal.

– Denne granaten har helt enkelt blitt en blindgjenger. Det kan holde at noen løfter den og rister på den, noe som vil gjøre at slagstiften trenger ned og tenner granaten.

Ber om tips rundt skyteepisode

Politiet etterforsker saken som et drap, og ber om tips om både granaten og en skuddveksling som skjedde kvelden i forveien.

– Vi er veldig interessert i informasjon om en skyteepisode ved Vårby Gårds Centrum rundt klokken 02:00 natt til søndag, sier Bröms.

Politiet har ikke gått ut med ytterligere informasjon rundt denne skyteepisoden, men håper noen kan ha sett noe som kan forklare hvordan granaten havnet på stedet.

– Noen kan kanskje ha sett håndgranaten på plassen før eksplosjonen, eller ha andre observasjoner fra området som kan være viktig for politiets arbeide. Alle typer av unormale observasjoner og informasjon rundt hendelsen i Vårby gård er av interesse, sier Bröms.