Branntesten viste at brannteppet begynte å brenne på grunn av matolje som hadde trukket inn i teppet.
Branntesten viste at brannteppet begynte å brenne på grunn av matolje som hadde trukket inn i teppet. Foto: RISE Fire Research/DSB

Skremt etter brannteppetest: – Kan gi falsk trygghet

Brannteppene slukket brann i kun fire av 18 forsøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en omfattende test av branntepper på det norske marked, advarer Tryg forsikring om at et brannteppe på langt nær er like effektivt som et brannslukkingsapparat.

Testene ble utført etter bekymringsmeldinger til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om at enkelte branntepper ikke fungerer tilstrekkelig, skriver Tryg forsikring i en pressemelding tirsdag.

Slukket 4 av 18 branner

– Resultatene av testen er overraskende og ganske nedslående. Det er alvorlig at brannteppene ikke klarer å slokke branntilløp, slik denne testen avdekker. Ved en brann har man kort tid på seg og branntepper som ikke fungerer kan gi en falsk trygghet, sier direktør Espen Opedal i Tryg Forsikring.

I en fersk rapport utarbeidet på oppdrag fra DSB viser det seg at brannteppene slukket brann i kun fire av 18 forsøk.

Seks ulike branntepper ble testet tre ganger, fremgår det av rapporten:

– Av 18 gjennomførte tester var det kun fire forsøk som resulterte i at brannen ble slokket. To av forsøkene feilet ved at oljen reantente når teppet ble trukket vekk. I seks forsøk spontanantente røyksøylen på oversiden av teppet, og i de siste seks forsøkene ble røyksøylen på oversiden av teppet antent av en stikkflamme som oppstod fra undersiden av teppet.

At testen viste at også røyken kunne spontanantenne og at oljen i teppet kunne ta fyr, mener forsikringsselskapet er skremmende. Ifølge Tryg oppsto 43 prosent av brannene eller branntilløpene i private hjem i 2016 ved komfyren på kjøkkenet.

– Det er skremmende og langt fra tilfredsstillende. Et stort antall branntilløp starter ved komfyren. I mange tilfeller vil det være mer effektivt å legge på et lokk om det brenner i en kjele med matolje, for deretter å fjerne kjelen fra platen, sier Tryg-direktør Opedal.