– Synd for amerikansk politikk om det tar enda et steg i retning reality-tv

SPEKULASJONER: Ryktene om at Oprah Winfrey stiller som presidentkandidat i 2020 spredte seg ytterligere etter at hun holdt en flammende tale under Golden Globe-utdelingen i helgen.
SPEKULASJONER: Ryktene om at Oprah Winfrey stiller som presidentkandidat i 2020 spredte seg ytterligere etter at hun holdt en flammende tale under Golden Globe-utdelingen i helgen. Foto: Jordan Strauss/AP
Flere reagerer på ryktene om Oprah Winfreys (63) presidentplaner. Og hun er ikke den eneste superstjernen som blir spekulert i som en mulig presidentkandidat.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at nære venner av Oprah Winfrey (63) bekrefter til CNN at talkshow-dronningen vurderer å stille som kandidat for Demokratene ved neste presidentvalg i USA.

Diskusjonene om å stille til valg skal strekke seg flere måneder tilbake, men kildene understreker at Winfrey ikke har bestemt seg for om hun vil stille eller ikke.

Til tross for forbeholdene har nyheten spredt seg og skapt store reaksjoner.

– Det er synd for amerikansk politikk om det skulle ta enda et steg i retning reality-tv, sier USA-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda, Thor Steinhovden, til TV 2.

– Da har Trump vunnet i å undergrave hele biten med å ha erfaring fra politikk og styring som amerikansk president, fortsetter han.

– Enorm fanskare

Til tross for manglende politisk erfaring, understreker Steinhovden at Winfrey er svært populær blant mange amerikanere.

– Hun har en helt enorm fanskare og stjernestatus. Dersom hun skulle stille mot for eksempel Mark Zuckerberg, som det også har blitt spekulert i som presidentkandidat, vil hun være i en helt annen liga, sier han.

Winfrey ledet fra 1986 til 2011 talkshowet «Oprah». Politiske strateger har tidligere påpekt at Winfreys berømmelse og formue kan gjøre henne til en sterk presidentkandidat for det demokratiske partiet.

Steinhovden tror også Winfrey på kort sikt kan gi en positiv effekt for Demokratene.

– For dem kan det være en positiv innsprøyting i en valgkamp. Men det er også mange demokratiske politikere med erfaring som posisjonerer seg frem mot valget, sier han.

– Har ikke noe valg

Reaksjonene har vært mange etter at ryktene om Winfreys presidentplaner spredte seg. Etter at Winfrey holdt en engasjerende og rørende tale under søndagens Golden Globe-utdeling, satt spekulasjonene ytterligere fart.

– Hun lanserte en rakett i kveld. Jeg vil at hun skal stille som presidentkandidat. Jeg tror ikke hun hadde noen intensjon om å erklære det, men nå har hun ikke noe valg, sa skuespiller Meryl Streep til Washington Post etter prisutdelingen.

I 1999 uttalte nåværende president Donald Trump at han ønsket seg Winfrey som sin visepresidentkandidat om han noensinne skulle bli president. Det skjedde ikke, men om ryktene stemmer kan 63-åringen seile opp som presidentkandidat i 2020.

– Jeg tror ingen i det politiske miljøet i USA tør å avskrive Oprah enda etter at vi har sett Trump vinne presidentvalget. Hun er absolutt en person å følge med på, sier Steinhovden.

Tidligere har artisten Kanye West uttalt at han ønsker å stille som presidentkandidat i 2020. Det har også gått rykter om skuespillerne Tom Hanks og George Clooney, men ingen av dem har bekreftet at de ønsker å stille som kandidat.

Støttet Obama og Clinton

Winfrey har tidligere uttalt at hun mener at Donald Trumps presidentkampanje har endret hvordan man kan komme seg inn i politikken.

– Før tenkte jeg at jeg ikke hadde erfaringen, at jeg ikke visste nok. Nå tenker jeg, «Åh..!», sa hun til Bloomberg i fjor.

Den verdenskjente talkshow-verten er heller ikke helt fremmed for politikken fra tidligere. Hun støttet både Barack Obama og Hillary Clinton under deres presidentkampanjer i henholdsvis 2008 og 2016.

Under Clintons presidentkampanje uttalte Winfrey at det er på tide at USA får en kvinnelig president.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook