MEKTIG MANN: Som USAs president er Donald Trump regnet som en av verdens mektigste personer. Til tross for at han har fått mye kritikk gjennom sin presidentperiode, er han tilsynelatende ikke blitt svekket av dette.
MEKTIG MANN: Som USAs president er Donald Trump regnet som en av verdens mektigste personer. Til tross for at han har fått mye kritikk gjennom sin presidentperiode, er han tilsynelatende ikke blitt svekket av dette. Foto: Yuri Gripas

usa-eksperter:

– Dette er det «eneste» som kan svekke Trump

Går USAs økonomi bra, er det lite som kan svekke president Donald Trump, mener ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka kom den kontroversielle boka «Fire and Fury», som handler om Donald Trumps presidentskap, i amerikanske bokhandler. Boka ble forsøkt stanset av Trumps advokat, men lyktes ikke.

I boka får Trump skarp kritikk for sin lederstil, og flere har stilt spørsmål om hvilke konsekvenser opplysningene kan få for presidenten.

Boka føyer seg i rekken av skandaler rundt Trump siden før og etter han ble valgt som president. Under valgkampen ble han blant annet kritisert for sin svært nedsettende omtale av kvinner og seksuell trakassering, og i etterkant er han og teamet hans anklaget for samarbeid med Russland for å vinne valget.

Men svekker disse skandalene egentlig presidenten?

– Vanskelig å måle effekt av skandaler

Forsker ved Institutt for informasjons- og medievitenskap i Bergen, Hilmar Mjelde, sier at såkalte «dag til dag»-hendelser nuller hverandre ut i amerikansk politikk.

– Amerikansk politikk er full av små og store hendelser. Noen er positive for presidenten, andre negative. I sum nuller disse hverandre ut over tid – som regel, sier han.

FORSKER: Hilmar Mjelde er forsker ved Instiutt for sammenliknende politikk på UiB.
FORSKER: Hilmar Mjelde er forsker ved Instiutt for sammenliknende politikk på UiB. Foto: TV 2

– Noen ekstraordinære hendelser kan vi anta har en viss, men ofte kortsiktig effekt. For eksempel en større politisk skandale. Men effekten av slike hendelser er vanskelig å måle, fortsetter han.

Mjelde mener man bør være forsiktig med å anta at folk flest får med seg skandaler som for eksempel «Fire and Fury»-boka.

– De er opptatt av å leve egne liv. Det er media og opposisjonen som definerer hva som er en politisk skandale eller krise og ikke, vanligvis. Og begge har egeninteresse av å krisemaksimere. Dette gjelder uansett hvem som er president, sier han.

Fremhever økonomi

Noe som derimot er avgjørende for en amerikansk president er USAs økonomi. Og på dette området peker pilene oppover, blant annet har arbeidsledigheten sunket siden Trump tok plass i Det hvite hus. Arbeidsledigheten er nå 4,1 prosent, som er det laveste tallet på mange år.

– Økonomiens tilstand er en faktor vi kan vise statistisk at har stor effekt. Grunnen er at USA ikke har den samme velferdsstaten som vi har. Derfor er amerikanerne mye mer sårbare for økonomiske svingninger. De bryr seg derfor veldig om hvordan den går. I tillegg, med et topartisystem er det lett å vite hvem man skal skylde på – altså presidenten, sier Mjelde.

Generelt får presidentene for mye skryt når det går bra, og for mye kritikk når det går dårlig, mener Mjelde.

– Presidenten har en høyst begrenset evne til å påvirke økonomien, fordi så mye av den økonomiske aktiviteten skjer utenfor politikernes rekkevidde. Men det finnes noe bevis for at presidenten kan stimulere økonomien noe gjennom hans aktiviteter.

– Ikke eneste årsak

USA-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda, Thor Steinhovden, istemmer at økonomien har mye å si for en presidents popularitet.

– En av de viktigste faktorene er at folk føler at ting går riktig vei i sin hverdag. Det gjør at en president kan nyte godt av en god økonomi, selv om en president i realiteten ikke har så mye påvirkning på den, sier han.

USA-KOMMENTATOR: Thor Steinhovden er USA-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda.
USA-KOMMENTATOR: Thor Steinhovden er USA-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda. Foto: TV 2

– Økonomien er alfa omega, og det har Trump nytt godt av. Sånn sett seiler han i medvind nå. Men jeg vil ikke gå så langt som å si at det er kun økonomien som kan svekke presidenten, sier han.

Steinhovden sier populariteten også avhenger av om velgerne føler at USA går i riktig retning når det gjelder verdenspolitikk.

Han understreker at imidlertid at Trump har brukt amerikansk økonomi flittig i sin retorikk for å fremme sine lederegenskaper.

– Presidenten har vært flink til å skape et dystopisk bilde av hvordan økonomien, og særlig arbeidsledigheten, var før han ble president. Under valgkampen snakket han om en arbeidsledighet på 30 til 40 prosent, men straks han tok over begynte han å bruke offisiell statistikk, som viser lavere tall, forklarer han.