Verden fulgte spent med mens de to landene gikk i sitt første møte på to år i den demilitariserte sonen som skiller dem i natt.

Samtalene har i hovedsak dreiet seg om en mulig nordkoreansk deltakelse under OL i Pyeongchang i februar.

Tidlig tirsdag morgen melder BBC at det er klart at Nord-Korea vil sende «høyt rangerte delegater» til OL.

OL-delegasjonen vil blant annet bestå av idrettsutøvere, tilskuere, heiagjeng og et pressekorps.

Like før møtet sa Cho Myoung-gyon, som leder den sørkoreanske delegasjonen, at han håpet OL vil være et «arrangement for fred og et springbrett for bedre interkoreanske forbindelser».

Det var Nord-Koreas leder Kim Jong-un som i sin nyttårstale først uttrykket ønsker om å sende utøvere til OL. Deretter svarte sørkoreanske myndigheter med å invitere til høynivåsamtaler.

Kaldt forhold

Ifølge Sør-Koreas gjenforeningsdepartement som CNN siterer, åpnet representantene møtet med å ønske hverandre et godt nyttår.

Hvert av landene hadde fem delegater til stede.

Den sørkoreanske gjenforeningsministeren Cho Myoung-gyon skal ha tatt sin nordkoreanske motpart Ri Son-gwon i hånden og sagt: «Det var lenge siden». Cho spurte så om det kalde været i nord hadde bidratt til en ukomfortabel reise.

– Elver og fjell er dypfryste. Men det vil ikke være en overdrivelse å si at det interkoreanske forholdet er enda kaldere, skal Ri ha svart, og lagt til:

– Men folkets ønske om forbedring i både forhold og dialog, er like sterkt som en understrøm dekket av et tykt lag med is. Men dets utrettelig styrke har ført til dette verdifulle møtet.

ANKOMMER: Den Nord-Koreanske delegasjonen krysser grensen til den demilitariserte sonen som skiller de to landene.
ANKOMMER: Den Nord-Koreanske delegasjonen krysser grensen til den demilitariserte sonen som skiller de to landene. Foto: Stringer

Familiegjenforeninger

Til tross for at samtalene i hovedsak skulle dreie seg om OL, påpekte Cho dagen før møtet at de ønsket å ta opp flere temaer.

– Vi vil forberede oss på samtaler om familiegjenforening og muligheter for å redusere militære spenninger, sa han, ifølge Yonhap.

En av Sør-Koreas delegater som deltok i samtalene, Chun Hae-sung, sier til pressen at de under møtet ba om at de to landene arrangerer familiegjenforening samtidig som OL går av stabelen. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Flere millioner mennesker ble separert fra hverandre i løpet av krigen på Korea-halvøya mellom 1950 og 1953. De fleste har aldri fått se igjen familiemedlemmene på den andre siden av grensen som skiller de to koreanske statene.

Ri, som leder Nord-Koreas delegasjon, sa like før møtet:

– La oss gi folket en verdifull nyttårsgave.

Forrige gang de to landene møttes på høyt nivå var i desember 2015, og tirsdagens møte blir dermed sett på som et tegn på gryende diplomatisk tøvær.

(©NTB / TV 2)