Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er i Midtøsten.

Søndag var hun i Israel for samtaler, mens hun mandag har vært i samtaler med palestinerne.

Spent stemning

Stemningen er svært spent etter at USAs president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

– Det er den største strategiske feilen noen amerikansk president har gjort, sier palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat til TV 2.

Han håper Norge nå kan bidra slik at fredsforhandlinger kan komme i gang i Midtøsten.

– I 1993 var situasjonen håpløs, og Norge kom og leverte. Jeg tror vi trenger deres hjelp, og nå ber jeg Norge om hjelp, sier Erekat.

Han mener den eneste løsningen for israelere og palestinere er en tostatsløsning.

Utenriksministeren er optimistisk etter samtalene hun har hatt de siste dagene.

– Akkurat nå er situasjonen spent, det er stor usikkerhet rundt hva som skjer fremover. Det er et ønske på begge sider om å få i gang samtaler, sier Søreide til TV 2.

Holder møte

Mandag kveld kan hun fortelle TV 2 at hun etter samtaler med begge sider har blitt enige med dem om å arrangere et møte med begge parter.

– Dette er et første skritt på veien til å bygge tillit og snakke direkte sammen igjen. Det har de ikke gjort på fire år, og derfor er det viktig at vi har et godt format der de får gjøre det, sier hun.

Hun understreker likevel at dette i første omgang ikke handler om å løse de store spørsmålene, men at det først og fremst handler om å få partene rundt samme bord.

Tirsdag reiser Søreide videre fra Midtøsten til Washington.

– Det budskapet jeg tar med herfra til mine amerikanske kollegaer er at situasjonen her er krevende, men ta det finnes vilje til å snakke sammen, sier hun.