Slik svarer Støre på spørsmålet om Giske kan komme tilbake

Jonas Gahr Støre er krystallklar på at han ikke har tillit til Trond Giske, men han holder døra på gløtt for at den avgåtte nestlederen igjen kan få tillitsverv i Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 er kjent med at det foreligger minst seks varslinger mot Trond Giske, som søndag gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet.

På mandagens pressekonferanse sa Jonas Gahr Støre noe om innholdet i varslene. I minst ett tilfelle skal Giske, mens han var statsråd i 40-årene, ha lagt an på unge kvinner.

Støre reagerer særlig på skjevheten i maktbalansen mellom Giske og varslerne, som hevder at de har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet eller seksuell trakassering.

I en Facebook-melding søndag kveld skrev Giske at han ser frem til å komme med sin versjon av saker han opplever som uriktig fremstilt.

– Ikke en rettsprosess

Jonas Gahr Støre sier at han har hatt to lange møter med Giske. Der har den avgåtte nestlederen muntlig fremlagt sine versjoner av varslingssakene, men Giske har foreløpig ikke kommet med skriftlige tilsvar.

Likevel har Støre konkludert med at han ikke har tillit til Giske.

– I vår gjennomgang følger vi de prinsippene vi har, og der har Giske rett til å få komme med sin versjon. Dette er ikke en rettsprosess, men det handler om tillit.

FERDIG: Søndag trakk Trond Giske seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Han sier også fra seg posisjonen sin som leder for partiets finansfraksjon.
FERDIG: Søndag trakk Trond Giske seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Han sier også fra seg posisjonen sin som leder for partiets finansfraksjon. Foto: NTB Scanpix

– Jeg har av sentralstyret blitt bedt om å avklare min tillit overfor Trond Giske, og oppførselen hans er ikke forenlig med å ha ledende tillitsverv i partiet, sier Støre.

Han understreker at ingen av sakene mot Giske er omfattet av straffelovens bestemmelser.

Full forvirring rundt avgangen

Det har mandag hersket full forvirring om hva som til slutt fikk Giske til å gå av som nestleder.

Støre hevder at han ga Giske råd om å trekke seg til partiets beste og på grunn av manglende tillit. Giske hevder på sin side at han ikke har fått råd om å trekke seg.

– Hvilken historie skal vi tro på, Støre?

– Du skal tro på fakta, og faktum i denne saken er at Trond Giske har trukket seg.

– Har du bedt ham om å gå av?

– Vi hadde et møte for en uke siden, og da sa jeg at det ville være klokt å trekke seg. Det vi da ble enige om var at han fratrådte alle verv på ubestemt tid, sier Støre.

I løpet av den siste uken har partilederen kommet til at han ikke lenger kan ha tillit til Giske.

Døra på gløtt

Det er svært vanskelig å få fritak fra en stortingsplass når man er folkevalgt.

Det betyr med all sannsynlighet at Trond Giske blir sittende som stortingsrepresentant de neste tre og et halvt årene. Han fortsetter imidlertid ikke i vervet som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon.

På spørsmål om Støre tror at Giske kan komme tilbake og få viktige tillitsverv etter denne perioden, svarer han følgende:

– Det må partiets ledende organer bestemme. Min holdning er at hvis du har tapt tillit, så skal du ha mulighet til å vinne den tilbake. Det krever selvfølgelig mye, men det er mitt prinsipielle syn. Det kan ikke være sånn at man er fortapt hvis man mister tillit.

– Kan Giske vinne tilliten tilbake?

– Min holdning må gjelde for alle.

– Hvilket råd har du til Trond Giske nå?

– Det vil jeg ikke dele her. Nå er han sykmeldt og jeg håper at han kommer fort tilbake, sier Støre.