Slik blir Giskes politiske fremtid

Håndterer Trond Giske saken riktig fremover, er det ingen grenser for hva velgerne kan tilgi, mener TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud.

Søndag kveld kom beskjeden om at Trond Giske trekker seg fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet.

Partiet har de siste ukene fått flere varsler om Giskes oppførsel mot kvinner.

– Jeg mener Giskes avgang er riktig og korrekt. Han har innrømmet å ha oppført seg dårlig og ubehagelig mot langt yngre kvinner i partiet. Det kan ikke en nestleder i partiet gjøre, mener politisk kommentator i TV 2, Aslak Eriksrud.

Heller ikke for politisk redaktor i Dagens Næringsliv, Kjetil B. Alstadheim, kommer Giskes avgang som et sjokk.

– Det var ingen stor overraskelse, sier han til TV 2.

– Må finne ut hvilken rolle Giske skal ha

Selv om Giske trekker seg som nestleder i partiet, er han fortsatt innvalgt på Stortinget. Der skal han i utgangspunktet sitte i tre og et halvt år til.

IKKE OVERRASKET: Politisk redaktør i DN, Kjetil B. Alstadheim, er ikke overrasket over Giskes avgang.
IKKE OVERRASKET: Politisk redaktør i DN, Kjetil B. Alstadheim, er ikke overrasket over Giskes avgang. Foto: Holm, Morten/Scanpix

– Partiet må de finne ut hvilken rolle Giske skal ha på Stortinget. Han skal ha en rolle i norsk politikk, og det må de finne ut av, sier Alstadheim.

Kommentator Eriksrud sier Giske vil ha en langt mindre fremtredende rolle i Arbeiderpartiet nå, men at han likevel kan sette sitt preg på norsk politikk.

– Han kan verkes sparkes eller trekke seg fra Stortinget, så det vil bli litt opp til han selv hvordan han fyller den rollen. Giske er jo en formidabel politiker, og vil kunne sette sitt preg på fagfeltet han settes på, mener han.

Usikker fremtid

Om Giske noensinne vil kunne komme tilbake som nestleder, eller partileder, i Arbeiderpartiet, vil bare tiden vise, ifølge Eriksrud.

– På kort sikt vil det ikke skje, men hva som skjer på lang sikt er umulig å spå. Hvis han håndterer saken riktig, er det ikke grenser for hva det norske folk kan tilgi, sier han.

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Signe Bock Segaard, har forsket på velgernes tendenser. Også hun sier det er vanskelig å spå Giskes fremtid i politikken.

– Helt generelt, så er tendensen at velgernes hukommelse er ganske dårlig, sier hun.

USIKKERT: Valgforsker Signe Bock Segaard sier det er vanskelig å spå Trond Giskes fremtid i politikken. Foto: Institutt for samfunnsforskning
USIKKERT: Valgforsker Signe Bock Segaard sier det er vanskelig å spå Trond Giskes fremtid i politikken. Foto: Institutt for samfunnsforskning

– Men denne saken har en spesiell karakter. Den går på person, og er noe folk har blitt konfrontert med. Så spørsmålet er hvor dårlig hukommelsen da blir, sier hun.

Tidligere har Giske slått tilbake mot varslernes historier, og kalt flere av dem for «grunnløse og falske».

Eriksrud mener det blir avgjørende hvordan Giske forholder seg til varslene i tiden fremover.

– Han sier han har behov for å formidle sin side av historien, og det har han absolutt rett til. Men hvis han har ambisjon om å komme tilbake som politiker, så bør han nok ikke bestride at varslerne har oppfattet hans oppførsel slik de har gjort, sier han.

Eriksrud trekker også frem den politiske karrieren til nåværende olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp), som for 18 år siden var involvert i en sex-skandale med en 16 år gammel jente.

– Den saken var mye mer alvorlig enn det vi foreløpig vet om Giske-varslene. Men Søviknes ble gjenvalgt som ordfører gang på gang, og nå er han statsråd. Det sier noe om hva som er avgjørende i slike saker, nemlig tillit. Får du tillit, er du ydmyk og viser anger, kan velgere tilgi og akseptere, mener han.

– Tajik rykker nærmere tronen

Giske har hatt rollen som finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Denne posisjonen overtok han fra Marianne Marthinsen i høst, og det skapte intern uro i partiet. Alstadheim mener imidlertid at det ikke er en åpenbar kandidat til å overta denne rollen.

– Det er litt åpent. Noen vil mene at å velge Marianne Marthinsen blir litt for åpenbart en revansjerunde, og at det for å skape litt ro i partiet vil være lurt å se etter en annen, sier han.

Heller ikke Eriksrud tror Marthinsen er en aktuell kandidat til denne posisjonen.

– Man vil nok gå for en som ikke er kontroversiell hos noen, som har bred tillit og ikke er en del av maktkampen i partiet, sier han.

Når det gjelder nestledervervet i partiet, er det foreløpig ukjent hva som vil skje med dette. Enten kan partiet velge å kun fortsette med én nestleder, Hadia Tajik, eller de kan erstatte Giske. Dersom Giske skal erstattes nå, må det holdes ekstraordinært landsmøte, før det planlagte i april 2019. Det tror ikke Eriksrud at skjer.

– Det kan bli heftig om man innkaller til en ekstraordinært møte nå, og dessuten kan partiet klare seg med én nestleder. Det er mange sår i partiet som må leges nå, sier han.

– For Tajiks del betyr det at hun sånn sett rykker ett hakk nærmere tronen i partiet, fortsetter han.

Uenighet mellom Støre og Giske

Mandag samler Jonas Gahr Støre sentralstyret i partiet på Youngstorget i Oslo. Der redegjør han for sine nærmeste tillitsvalgte om hva som ligger til grunn for at han angivelig rådet til Giske om å trekke seg.

Giske har derimot benektet at Støre rådet ham til å trekke seg. Politisk kommentator Eriksrud omtaler denne uenigheten som «en kamp om historien». Det er Alstadheim enig i.

– Dette handler om hvilken historie som skal stå igjen etter at Giske har gått av. Er det at det ble så mye press at han gikk av på grunn av hensynet til familien og partiet, eller er det at det kom inn alvorlige varsler om Giskes oppførsel, som gjorde at han mistet tilliten og fikk beskjed om det fra Støre, forklarer Alstadheim.

– Jeg tror at etter mandagens sentralstyremøte vil Støre være veldig tydelig på at det er innholdet i varslene som gjør at han ikke lenger kunne ha tillit til Giske. Da blir det opp til partiet om de skal høre på Giske eller Støres versjon, sier han.

Eriksrud sier det er svært viktig for partileder Støre at hans versjon av saksgangen får støtte i partiet.

– Det er helt avgjørende for Støre. Han må ha ordentlig god og bred forankring i partiet for hvordan han har håndtert denne saken. Det er ganske dramatisk når nestlederen i Arbeiderpartiet trekker seg etter denne prosessen, sier han.

Han trekker også frem at andre i partiledelsen som har vært involvert i behandlingen av saken, deriblant partisekretær Kjersti Stenseng og Anniken Huitfeldt, kan oppleve konsekvenser i kjølvannet av Giskes avgang.

– Alle disse er landsmøtevalgte tillitsvalgte i Arbeiderpartiet, og sånn sett kjemper de alle, på ulike plan, for sine posisjoner i partiet, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook