Nå får Wafaa (10) endelig behandling

For ett år siden møtte TV 2 Wafaa i Aleppo i Syria. Hun hadde omfattende brannskader og fikk ikke hjelpen hun trengte, men takket være penger samlet inn i Norge og norske Elizabeth Hoffs utrettelige innsats, får den lille jenta nå behandlingen hun trenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Smilende vinker Wafaa til oss gjennom vinduet i bilen. Den lille jenta ankommer hotellet Kaisar Palace i den syriske hovedstaden Damaskus.

Hun har reist fra hjembyen Aleppo og dette er første etappe på en lang reise. Allikevel synes hun at hun har reist langt i dag.

– Det tok lang tid! Mer enn fem timer! sier Wafaa i det hun kommer ut av bilen.

– Øynene mine, de brenner

Første gang TV 2 møtte den brannskadde jenta var i flyktningleiren Jibreen utenfor den krigsherjede byen Aleppo i fjor. Vi så henne sitte sammen med moren utenfor et russisk feltsykehus.

– En granat traff huset vårt, fortalte hun til TV 2 den gang.

Granaten satte fyr på huset deres og Wafaa fikk omfattende brannskader over hele kroppen.

Hun ble umiddelbart sendt fra Øst-Aleppo, som da var under opprørernes kontroll, til Tyrkia. Behandlingen i Tyrkia reddet trolig livet hennes, men fortsatt hadde hun vansker med å spise og øyelokkene hennes var brent bort.

– Øynene mine, de brenner, fordi de er vidåpne hele tiden, fortalte Wafaa oss.

FÅR HJELP: Takket være Elizabeth Hoff får Wafaa nå behandlingen hun trenger. Foto: Verdens helseorganisasjon
FÅR HJELP: Takket være Elizabeth Hoff får Wafaa nå behandlingen hun trenger. Foto: Verdens helseorganisasjon

– Jeg har fått en venn

Men når TV 2 møter Wafaa igjen nå har mye endret seg for den lille jenta, og det er takket være norske Elizabeth Hoff. Hoff, som leder Verdens helseorganisasjons (WHO) arbeid i Syria, er utenfor Kaisar hotell for å møte Wafaa når hun ankommer.

Elizabeth får en god klem både av Wafaa og moren hennes, Ayed, når de møtes.

– Jeg vil takke Hoff fordi hun har gitt oss så mye hjelp, sier Ayed.

– Jeg har fått en venn, jeg elsker henne. Jeg ser på henne som min søster, sier Wafaa om Elizabeth som står ved hennes side utenfor hotellet.

På vei til Italia

Da Elizabeth Hoff så TV 2s reportasje om Wafaa på en mobiltelefon langs veien mellom Aleppo og Damaskus i fjor, sa hun dette:

– Hun kan få plastisk kirurgi, så det kan godt hende at vi kan få sendt henne til Italia eller Tsjekkia, så vi må bare få henne på en liste.

Og Hoff holdt sitt ord. Først sørget hun for at Wafaa fikk behandling i Damaskus. Legene der hjalp henne med det de kunne, men også de var enige i at Wafaa trengte hjelp utover det hun kunne få i Syria. Derfor ble det opprettet kontakt med et sykehus i Roma som kunne utføre den plastiske kirurgien Wafaa trenger.

VENNER: Wafaa ser på Elizabeth Hoff som en venn og en søster.
VENNER: Wafaa ser på Elizabeth Hoff som en venn og en søster. Foto: Verdens helseorganisasjon

Og nå er Wafaa og moren på vei til Italia.

– Jeg synes det er helt fantastisk. Vi har jobbet med denne saken i et helt år. Og det er jo takket være innsamlingsmidler som har kommet fra Norge, og den solidaritet og empati som man har sett fra det norske folket for å hjelpe en jente som har vært gjennom så store traumer, sier Elizabeth Hoff når TV 2 møter henne igjen.

Privat innsamling

Reisen til Italia finansieres av en innsamling som privatpersoner i Norge står bak.

Og de mange operasjonene Wafaa må gjennom betales av Vatikanet. Det er ventet at hun må være i Italia i nærmere åtte måneder og under oppholdet vil hun og moren bo hos nonner i et kloster i Vatikanet.

Selv om hun skal være lenge borte fra familien som er igjen i Aleppo, smiler Wafaa.

Hun er glad for at hun endelig er på vei til Italia.

– Jeg føler at livet mitt vil endre seg! Jeg vil bli bra og bli kurert. Jeg vil få reise tilbake til mine søsken, skolen og få leke med barna igjen, sier den lille jenta.

– Jeg synes at all hjelp som man kan få frem og hjelpe de stakkarene som har vært gjennom et sånt mareritt som det har vært her i krisen i Syria i over seks år, det føles veldig godt. Spesielt når man kan se gleden hos enkeltindivider, hos barn, da er det ekstra godt i hjertet, sier Elizabth Hoff.

I morgen reiser Wafaa videre. Trolig vil den første operasjonen bli gjennomført neste uke i Italia.