Full forvirring rundt Støre-fremstilling: – Støre har aldri bedt Giske direkte om å trekke seg

ULIKE FREMSTILLINGER: Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre og tidligere nestleder Trond Giske har ulike versjoner av hva som har skjedd de siste dagene.
ULIKE FREMSTILLINGER: Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre og tidligere nestleder Trond Giske har ulike versjoner av hva som har skjedd de siste dagene. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Trond Giske annonserte søndag kveld at han trekker seg som nestleder i Ap. Nå kommer det sterke reaksjoner på hvordan Jonas Gahr Støre fremstiller det som har skjedd.

Søndag kveld kom nyheten mange forventet; Trond Giske er ferdig som nestleder i Arbeiderpartiet.

På sin Facebook-side skriver Giske at han sammen med sin nærmeste familie har tatt avgjørelsen om å trekke seg fra vervet.

– Det var en uunngåelig beslutning, for Giske hadde åpenbart ikke Støres tillit, sier TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud.

Uenige

Kort tid etter at Giskes valg om å trekke seg var kjent, publiserte Arbeiderpartiet en uttalelse fra partileder Jonas Gahr Støre:

– Jeg har i kveld blitt orientert av Trond Giske om at han trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen. Jeg vil i morgen redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor jeg mener dette var en riktig beslutning, og håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sier Støre.

Det er formuleringen «jeg har selv rådet Giske til å trekke seg» som skaper reaksjoner. Trond Giske reagerte raskt med å motsi Støre, eller i det minste presisere at det ikke var Støre som hadde presset ham til å trekke seg.

– Jeg har ikke diskutert dette med Jonas siden 1. nyttårsdag da vi ble enige om min midlertidige fratredelse, sier Giske i en pressemelding til TV 2.

TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud.
TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud.

– En kamp om historien

Det tok ikke mange minuttene etter nyheten var ute før det hersket full forvirring rundt hva som egentlig er sagt mellom Støre og Giske. Kilder tett på Trond Giske sier at han stiller seg svært undrende til det Støre sier i kveld.

– Trond avviser på det sterkeste at Støre skal ha bedt han om å gå, sier en.

– Støre har aldri bedt Giske direkte om å trekke seg, sier en annen.

VG skriver på sin side at de har kilder på at Støre har bedt Giske om å gå av flere ganger denne uken.

Aslak Eriksrud kaller spillet mellom Støre og Giske for «en kamp om historien».

Allerede under Støres pressekonferanse 2. januar ble det tydelig at Giske ikke hadde Støres tillit. På spørsmål om Giske kunne fortsette som partiets nestleder, svarte Støre:

– Jeg mener det teoretisk sett ikke kan utelukkes.

Har tillit til Støre

Dette fikk mange til å slå fast at Giske ikke hadde noen sjanse til å komme tilbake. Eriksrud tror nyheten om Giskes avgang vil legge en demper på maktkampen, som til en viss grad har overskygget varslersakene.

– Det har vært en prosess som har spunnet helt ut av kontroll. Juridiske rapporter og konfidensiell informasjon har blitt lekket. Nå kan man i stedet ha fullt fokus på varslersakene, sier Eriksrud, som tror flere i Arbeiderpartiet er lettet over at Giske trekker seg.

Stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Else-May Botten mener det var en klok avgjørelse av Giske. Hun forventer nå at Støre vil utdype mer om situasjonen under mandagens sentralstyremøte.

– Det er selvfølgelig viktig å jobbe som et lag fremover. Mange av oss vil ha fokuset over på politikken istedenfor på personer, selv om det også er viktig at vanskelige saker blir løst.

Botten sier hun likte hvordan Støre håndterte saken under sentralstyremøtet den 2. januar, og uttrykker tillit til at partilederen tar hånd om den videre prosessen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook