Blant de skremte barna er Noor og Alaa.

– Flyet kommer hitover!, roper de. Barna prøver å advare alle rundt dem. Denne gangen slo ikke bombene ned nær dem. Men det har de gjort flere ganger tidligere.

Mistet bestevenninnen

Søstrene viser frem ruinene av en bygning. De pleide å bo her, før huset ble bombet for noen måneder siden. Bestevenninnen Sidra bodde i samme bygning. Hun og moren hennes forsvant i ruinene.

– Vi lekte sammen og gikk på skole sammen, sier Alaa. Noor legger til: - Jeg var veldig glad i henne.

Det opprørskontrollerte Øst-Ghouta har vært beleiret av det syriske regimet siden 2013. Svært lite hjelp har sluppet inn til de rundt 400 000 innbyggerne.

Noor kikker inn i mobilkameraet mens hun filmer seg selv og søsteren. Tiåringen er blitt stødig på selfies, for med hjelp av moren har hun og Alaa startet sin egen twitterkonto.

Twitterjentene

– Kjære venner. Beleiringen fortsetter. Barna her fryser, er sultne og mangler medisiner, sier Noor på klingende engelsk, mens lillesøsteren stemmer i.

TV 2 tar kontakt med jentene og moren Shams.

– Vi ønsker å vise verden hvordan barna her må leve, sier de til TV 2.

Gjennom Twitter får vi bruddstykker av deres dramatiske hverdag. De filmer et besøk hos en søskenflokk på seks, som mistet faren sin i bomberegnet forrige uke. Moren er gravid og syk.

– Vi er i en dårlig situasjon. Vi har verken varme, vann eller strøm.

Situasjonen vår er uutholdelig, sier den eldste søsteren i familien, Essra, mens flere av småsøstrene sitter ved siden av og gråter.

– Vi klarer ikke dette, avslutter hun, før ti år gamle Noor oversetter til engelsk for seerne sin skyld.

Stenge skoler

Alaa og Noor viser også hvordan flere av vennene deres på samme alder må jobbe for å hjelpe til med å brødfø familiene.

De fleste skolene i området er stengt, ifølge FN. Noor og Alaa sin mor er lærer, og jentene går på skolen de dagene det er trygt å gå ut. Men i det siste har det blitt få av dem. Regimets angrep tar liv nærmest daglig.

Noor (10) og Alaa (8) i Øst-Ghouta. Foto: Privat
Noor (10) og Alaa (8) i Øst-Ghouta. Foto: Privat

Regimets beleiring av området har utallige ganger fått flengende kritikk fra mange hold, inkludert FN.

UNICEF slår fast at tallet på akutt underernærte barn i området er det høyeste som er registrert siden Syria-krigen startet for snart sju år siden. Jan Egeland, som leder FNs arbeid med å få inn nødhjelp til beleirede områder, har kalt Øst-Ghouta for selve episenteret for lidelse.

Trygler om hjelp

Den siste uken har noen av de sykeste innbyggerne omsider fått lov til å evakuere, men bombingen fortsetter og behovet for nødhjelp er enormt.

Gjennom dårlige nettlinjer trygler Noor og Alaa omverden om å reagere.

– Jeg håper alle vil høre vår stemme og bidra til å få slutt på beleiringen av Øst-Ghouta, sier Noor til TV 2.