President Donald Trump under et møte med republikanske senatorer 4. januar. (AP Photo/Andrew Harnik)
President Donald Trump under et møte med republikanske senatorer 4. januar. (AP Photo/Andrew Harnik) Foto: Andrew Harnik

Ti detaljer fra ny Trump-bok – hvor troverdige er de?

En bok full av pikante detaljer fra innsiden av Det hvite hus har sust opp på toppen av bestselgerlistene i USA. Nå er det full krangel mellom president og forfatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump vil stanse boka «Fire and Fury», som handler om store splittelser i Det hvite hus, og ramsalt kritikk av presidenten og hans familie.

Forfatter Michael Wolf sier selv at boka er basert på over 200 intervjuer med en rekke Trump-medarbeidere og presidenten selv, og han hevder at han nærmest har hatt en fast plass i en sofa ved regjeringskontorene i Det hvite hus.

Full krangel

Trump raser mot forfatteren og hevder på Twitter at han aldri ga ham tilgang til Det hvite hus. Han skriver også at boken er full av løgn og siterer kilder som ikke finnes.

Nå er det full krangel mellom president og forfatter. Wolff sier til NBCs Today show at «president Trump er det minst troverdige mennesket som noen gang har eksistert»

– Mannen leser ikke, lytter ikke og er som en sprettball som spretter fra side til side, sier han, og legger til at alle i staben hans sier at han oppfører seg som et barn, og at mange av medarbeiderne spør seg om han er skikket som president.

Ifølge The Washington Post har Trumps advokat Charles J. Harder sendt et varsel om et mulig søksmål til Michael Wolf og sjefen for forlaget Henry Holt and Co. Forlaget responderte imidlertid med å starte salget allerede fredag. Fire dager før planlagt. På ett døgn suste boka opp øverst på bestselgerlistene i USA, skriver CNN.

Avslørende detaljer

Flere medier har trukket fram deler av innholdet i boka. Noen er av alvorlig politisk karakter. Andre er absurde vaner og uttalelser president Trump kommer med.

Her er ti oppsiktsvekkende detaljer BBC og The Guardian nevner fra boka:

  1. Ønsket ikke bli president: Boka inneholder påstander om at Trump slett ikke ønsket å være president. Motivasjonen for å stille til valg var å bli verdens mest kjente person, ifølge Wolff. Da det ble klart at Trump faktisk ville vinne valget gråt Melania Trump i fortvilelse, og Trump selv så ut som han hadde sett et spøkelse.
  2. Trump var sint under innsettelsen: Trump satte ikke pris på innsettelsesseremonien, ifølge boka. Han var sint på grunn av at flere A-kjendiser hadde takket nei til i være tilstede. Han var misfornøyd med overnattingsstedet, og han kranglet åpenlyst med Melania som så ut til å være på nippet til å gråte. Han så sint og irritabel ut hele dagen, og de som kjenner ham godt kaller dette Trumps «golf-ansikt».
  3. Forræderske møter: En av bokas hovedkilder er Trumps tidligere valgkampleder og sjefstrateg Steve Bannon. I boka står det at Bannon mener møtet mellom tre kampanjeledere, inkludert Trumps sønn Don Junior, og russere i Trump Tower, var forrædersk og upatriotisk.
  4. Hvitvasking: Bannon skal også ha sagt at den pågående Russland-granskingen til spesialetterforsker Robert Mueller i stor grad kommer til å dreie seg om hvitvasking av penger.
  5. Ivanka Trump har presidentambisjoner: Ifølge Wolff, drømmer Trumps yngste datter, Ivanka Trump om å bli USAs første kvinnelige president. Ivanka og ektemannen Jared Kushner skal ha inngått en avtale om at hvis sjansen byr seg, skal hun stille som presidentkandidat. Bannon skal ha blitt forferdet da han hørte dette.
  6. Skrøt av sex med venners koner: Wolff skriver at Trump pleide å skryte av at han sex med venners koner gjorde livet verdt å leve. Strategien han brukte for å forføre dem var å overtale henne om at ektemannen ikke var den hun trodde.
  7. Trump beundrer Murdoch: Wolff har tidligere skrevet en biografi om mediemokulen Rupert Murdoch. I «Fire and Fury» skriver han at Trump har en nesegrus beundring for mannen, som blant annet eier Fox. Murdoch på sin side har omtalt Trump som idiot og sjarlatan.
  8. Syntes Det hvite hus var skremmende: President Trump skal ha hatt store problemer med å finne seg tilrette i Det hvite hus. Han var sur fordi han ikke fikk velge soverom, og krevde lås på døra - noe som var problematisk for Secret Service, som må ha tilgang til presidenten i tilfelle krise. Presidenten skal ha vist tegn på paranoia. Han skal ha kjeftet på ryddehjelp hvis de rørte tingene hans, og han innførte regler om at ingen måtte røre noe, spesielt ikke tannbørsten.
  9. Redd for forgiftning: I boka står det at Trump spiser burgere fra McDonalds fordi han er redd for å bli forgiftet. Trump er en selverklært «germofob», og han har uttalt at når han spiser Mc Donalds har ingen visst at det var han som skulle spise, og at den var trygt pakket inn på forhånd.
  10. Repeterer setninger: Wolff beskriver en president som er uvitende om at han er kjernen til det som er dysfunksjonelt i Det hvite hus. Mye av den daglige praten er repetisjoner av hva diverse nyhetsankre og programleder hadde sagt om ham. I begynnelsen repeterte han dette et par ganger i timen. Etter hvert repeterte han det hyppigere og hyppigere. «ord for ord, setning for setning, de samme tre historiene - nå var det hvert tiende minutt ... Han klarte ikke stoppe å si noe», står det i boken.

Kontroversiell forfatter

Wolff er erfaren, men ikke en forfatter med plettfritt rykte.

Kritikere hevder at Wolff har et anstrengt forhold til sannheten, og at han tidligere er blitt tatt i å dikte opp situasjoner. Han har ifølge The Washington Post også erkjent å ha løyet i en tidligere bok.

Trumps talskvinne Sarah Sanders har kalt boka rent oppspinn. I et intervju med «Fox and Friends» fredag sier hun at Wolff aldri intervjuet presidenten, og at han gang på gang tigget om å få møte ham. Hun kaller også Wolff for en mann «som har diktet opp en masse historier for å selge bøker».

USAs utenriksminister Rex Tillerson sier i et intervju med CNN at han ikke har noen grunn til å stille spørsmål ved president Donald Trumps mentale tilstand.

Wolff selv hevder å ha snakket med Trump i til sammen tre timer under valgkampen og etter at han ble president. Men han erkjenner at han ikke er sikker på om Trump oppfattet det som et intervju.

– Hvorvidt han forsto at det var et intervju, vet jeg ikke, men det var helt sikkert ikke «off the record», sier han til NBCs «Today Show» fredag.

I sin karriære har Wolff skrevet bøker, og er skribent for New York Magazine og Vanity Fair. Det blir sagt at han er bedre til å sause sammen rykter og fortellinger, enn til å forholde seg til en objektiv virkelighet, ifølge BBC.

Truer med søksmål

Trump truer med søksmål for ærekrenkelsene i boka, men jurister mener Trump har en dårlig sak. Presidentens talsperson Sarah Huckabee Sanders understreket torsdag at det er Trump selv som ønsker å stanse boka, ikke USAs regjering. Samtidig forsikret hun at presidenten er tilhenger av ytringsfrihet.

Trump har også truet med søksmål mot sin tidligere sjefstrateg Steve Bannon, som er blant dem som retter kraftig kritikk mot Trump og hans familie i boka.

Lørdag morgen norsk tid kritiserer presidenten Wolff og Bannon i samme twittermelding: «Wolff er en taper som har funnet opp historier for å selge en bok full av usannheter. Han brukte slurvete Steve Bannon, som gråt da han fikk sparken, og tryglet om å få beholde jobben. Nå blir Slurvete-Steve holdt til narr som en hund av nesten lle. Synd».

Kilder: The Guardian, BBC, Washington Post, New York Magazine, NTB.