– Det bør ikke være i politikken de unge lærer å drikke alkohol

Hilde Charlotte Solheim mener det må ryddes opp i festkulturen i det politiske miljøet i Norge.

Torsdag delte blogger og foredragsholder Hilde Charlotte Solheim sine opplevelser fra ungdomstiden i AUF.

I innlegget kritiserer Solheim Arbeiderpartiet for å skjenke mindreårige i ungdomspartiet alkohol og ha løssluppen festkultur.

– Jeg opplevde at vi kom inn i en voksenverden hvor vi fikk være med på like vilkår som de voksne, og det synes jeg som 15-16-åring var kjempespennende og interessant, sier Solheim til TV 2.

– Men vi fikk også delta på arrangementer hvor det ble drukket og skjenket alkohol, og det var noen voksne menn der som godt kunne tenkt seg å sjekke opp en yngre kvinne, hevder hun.

– Voksne menn har jaktet unge kvinner

Solheim understreker at hun selv var «en tøff 16-åring» som klarte å avvise tilnærmelsene. Hun oppfatter også at partiet nå er i ferd med å rydde opp i ukulturen.

– Men denne festkulturen er ikke grei. Voksne mennesker skal ikke feste sammen med unge mennesker. 16- og 17-åringer skal ikke få alkohol og så forsøkt bli sjekket opp, sier hun.

– Dette er ting man er i ferd med å rydde opp i, men varslersakene viser at det helt fram til nå har vært godt voksne menn som har jaktet på unge kvinner i politikken. Kvinner som er for unge til at det er ok, og det er et tillitsbrudd, sier hun.

Vil fjerne alkohol

Den tidligere Virke-direktøren mener ungdomspolitikken bør bli flinkere til å styre unna alkohol på arrangementer.

– Jeg synes ikke det skal være i ungdomspolitikken og i organisasjonslivet at unge mennesker lærer å drikke alkohol sammen med de som er voksne nok til å drikke, sier hun.

Solheim mener ledere i politikk og ungdomspolitikk må være sitt ansvar bevisst for ungdom.

– På sitt beste, så er det å drive med politikk som ung kanskje den beste skolen du kan gå for å lære deg å bli et samfunnsengasjert menneske. Derfor må vi rydde opp i ukultur både rundt sjekking og alkoholskjenking, sier hun.

Ulike alkoholregler

TV 2 har nylig kartlagt rutinene til ungdomspartier når det gjelder alkohol. Både AUF, KrFU, Sosialistisk Ungdom, Rød Ungdom og Grønn Ungdom har forbud mot alkohol og andre rusmidler på arrangementer og samlinger i regi av partiene.

I Unge Høyre, Senterungdommen, Unge Venstre og FpU tillater de alkohol på noen av sine arrangementer for medlemmer over 18 år.

To av ungdomspartiene har regler om at noen må være edru på arrangementene. Unge Høyre og Unge Venstre opplyser at de har edruvakter, mens Senterungdommen følger en såkalt «tiprosentregel». På fester og andre arrangementer må ti prosent av deltakerne være edru.

– Vi har diskutert et totalforbud, men tiprosentregelen fungerer veldig bra hos oss. De som må holde seg edru er som regel fylkesledere og andre med tillitsverv. Dermed fungerer de også som forbilder, har Senterungdom-leder Ada Johanna Arnstad uttalt.