I RETTEN: Youtube-profil Dennis Vareide (27) stiller med advokat Jon Wessel-Aas, mens saksøkte Benjamin Falmark Foss (19) stiller uten advokat. Foto: Birgitte T. Kristiansen / TV 2
I RETTEN: Youtube-profil Dennis Vareide (27) stiller med advokat Jon Wessel-Aas, mens saksøkte Benjamin Falmark Foss (19) stiller uten advokat. Foto: Birgitte T. Kristiansen / TV 2

saksøkt for 130.000 etter anklager mot youtube-dennis:

Ikke redd for å bli dømt: – Vil ikke utgjøre noen forskjell for mitt virke

Benjamin Falmark «Tappelino» Foss (19) tror ikke en dom vil få konsekvenser for måten han bruker YouTube på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dennis Vareide (27), kjent fra den populære YouTube-duoen «Prebz og Dennis», krever 130.000 kroner for ærekrenkelser fra 19 år gamle Benjamin Falmark Foss.

Søksmålet er en følge av at Foss har lagt ut flere videoer med det Vareide hevder er falske påstander om ham.

– Det skal bli deilig å bli ferdig med denne saken, å få lagt det bak meg, sa Vareide, som for tiden er å se på Farmen kjendis, til TV 2 torsdag.

Videoene er i den såkalte «Exposed»-sjangeren, som er blitt mer populært på YouTube de siste årene. Sjangeren går ut på at brukere publiserer det man hevder er avsløringer andre youtubere ikke vil skal se dagens lys.

Uten advokat

Fredag morgen møtte YouTube-profilene hverandre til sivil sak i Oslo Tingrett.

Da saken åpnet i Oslo tingrett klokka 9 fredag morgen måtte dommer Kim Heger konstatere at rettssalen var altfor liten. Snaut 20 unge tilhørere ville følge rettssaken, så vel som et titalls journalister. Dermed ble saken flyttet til «storsalen» 250.

Mens Vareide stiller med advokat Jon Wessel-Aas, skal Foss forsvare seg selv. Han opplyste i retten at han ikke har råd til å betale for advokat og heller ikke har rett til fri rettshjelp. Foss var likevel positiv før han entret rettssalen.

– Dennis har en nokså velkjent advokat innenfor medie-rett, men jeg regner med at jeg klarer å få frem min side av saken, og det er det viktigste for min del, uttalte Foss.

Dersom han ender med en dom, tror ikke Foss at det kommer til å endre måten han bruker YouTube på i dag.

– Nei, det kommer til å utgjøre veldig liten forskjell. Som selvprosederende, så regner jeg med at oddsen er såpass mye mot meg, at det utgjør egentlig ingen forskjell hvem som har sannheten på sin side. Det er ofte slik at man blir kjørt over om man ikke har egen advokat. Og derfor kommer det ikke til å utgjøre noen forskjell for meg heller, sier Foss.

Dennis Vareide var ikke tilgjengelig for intervju før retten ble satt.

– En signalsak

Vareides advokat Jon Wessel-Aas startet med å gi en innledning, og mener denne saken er viktig for fremtidige saker i samme sjanger.

– Vareide og andre har opplevd at det er noen som tror at man opererer i et lovløst vakuum, at det ikke finnes lover og regler, men det gjør det selvfølgelig. Dette blir en slags signalsak. Det finnes faktisk grenser for hvordan man kan opptre der ute, avsluttet Wessel-Aas.

Etter innledningen, valgte saksøkte å utsette sin innledning til fordel for at de tre videoene fra YouTube, på omlag 10-15 minutter hver, ble vist til salen.

Ikke slettet av YouTube

Mens Foss mener at videoene er satirisk kritikk av Vareide som offentlig person, understreker Wessel-Aas at dette på ingen måte oppfattes som satire fra deres side.

– Vi har sett det som blir sagt i videoene. Det er ingen anførsel om at dette var en spøk. Det er ingenting som tyder på at dette ikke skulle publiseres som faktiske påstander, sier Wessel-Aas etter at videoene er blitt vist.

Foss legger på sin side fram det faktum at YouTube ikke har slettet videoene. Dette til tross for at Vareide skal ha forsøkt å fått dem fjernet.

– I og med at YouTube ikke har fjernet videoene, mener heller ikke de at jeg har trakassert Vareide. Vareide har mistolket mitt innhold og ønsket å tolke det annerledes enn slik det blir framlagt. Videoene mine er satirisk kritikk av Vareide som offentlig person og hans maktmisbruk, sier Foss før rettspause.

– Tung belastning

I pausen fikk TV 2 Dennis Vareide i tale. Han er svært klar på hvorfor han har valgt å ta denne saken til retten.

– For det første så er det er uaktuelt for meg å bli anklaget for noe jeg overhodet ikke har gjort. Og for det andre så er dette en signalsak, på den måte at andre youtubere skal forstå hva som er greit og ikke greit å gjøre på internett. Det er samme lovverk der som det er i resten av Norge, sier Vareide.

27-åringen innrømmer at dette har vært en stor belastning for ham.

– Det har vært tungt. Det var spesielt tungt i starten, for jeg var redd for hvordan folk skulle oppfatte dette. Da jeg først så videoen, så satt jeg og tenkte at «dette er bare masse bullshit – hvor har han fått dette fra?», forteller han.

Han legger til at han er svært takknemlig for alle støtteerklæringene han har fått mens dette har pågått.

Etter pausen var det Vareides tur til å avgi forklaring. I samtale med advokat Wessel-Aas gikk han gjennom hendelsesforløpet punktvis. Underveis avviser Vareide samtlige anklager fra Foss.

– Åpenbart ærekrenkende

I sluttprosedyren understreker Wessel-Aas igjen at videoene ikke kan forsvares som satire.

– Videoene fremstår, for den alminnelige seer, ikke som noe undersøkende journalistisk dokumentarprogram, men en video hvor man er ute etter å ta Dennis Vareide generelt. Det er slik det fremstår: «Nå skal vi ta Dennis Vareide» – det er stemningen hele veien.

– De beskyldningene fra Foss som jeg har nevnt er åpenbart ærekrenkende, og de er åpenbart ikke bevist. Ikke forsøkt bevist, sier han.

Wessel-Aas viser også til at Foss ikke kan redde seg inn med å kalle dette et journalistisk produkt og således være beskyttet av ytringsfriheten av den grunn.

– Han stryker på hvert eneste punkt som gjør at pressen kan komme unna med en uriktig ærekrenkelse av noen. Det er ikke samtidig imøtegåelse, ikke kildekritikk eller balanse i fremstillingen, sier Wessel-Aas, og fortsetter:

– Jeg vil karakterisere dette som ren sjikane. Det fremstår ikke som at hensikten er å gi en balansert fremstilling av noe som finner sted i den offentlige debatten. Det fremstår som et karakterdrap av Dennis Vareide.

Wessel-Aas forklarer erstatningsbeløpet på 130.000 ved å vise til lignende saker hvor summen for erstatning har vært den samme.

Opprettholder kravet

I Benjamin Falmark Foss' prosedyre nedlegger han påstand om å bli frifunnet, og slippe å betale erstatningsbeløpet. Han peker på flere årsaker til dette.

– Det er alltids en risiko å forholde seg til anonyme kilder. Likevel, så er det slik at jeg har ansett saken som et forhold med høy allmenn interesse og derfor valgt å publisere, sier Foss.

Når det kommer til samtidig imøtegåelse, peker Foss på det han kaller «størrelsesforskjellen» mellom Vareide og ham selv.

– Vareide har 300.000 følgere på sosiale medieplattformer. Dessuten har han forsøkt å boikotte meg og min YouTube-kanal, dette ved å gi konsekvenser til aktører som har ønsket å samarbeide med meg. Mine påstander ville derfor aldri blitt imøtegått av Vareide, fordi han ikke anerkjenner meg som en stemme i miljøet, forklarer Foss.

– Dette handler om å sette en stopper for meg og ingenting annet, avslutter Foss.

Retten heves etter at Vareide og Wessel-Aas opprettholder kravet om 130.000 kroner. Dommer Kim Heger opplyser om at han ikke vet nøyaktig dato for domsavsigelse, men at den vil komme innen én til to uker.