SYNKER: Boligprisene falt i 2017 med 2,1 prosent.
SYNKER: Boligprisene falt i 2017 med 2,1 prosent. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Så mye faller boligprisene

Boligprisene falt med 0,5 prosent i desember, korrigert for sesongvariasjoner. For 2017 som helhet sank prisene med 2,1 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er første gang siden 2013 at det har vært nedgang i boligprisene for året sett under ett.

– Den negative utviklingen i boligprisene fortsatte i den siste måneden i 2017. Selv om det er normalt med fall i prisene i desember, så er dette en svakere utvikling enn normalt, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, som utarbeider statistikken.

I desember ble det solgt 2.903 boliger i Norge, noe som er 7,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2016.

Den negative trenden i boligmarkedet startet i fjor vår, og siden har det vært flere måneder med nedgang.

– For første gang siden 2013 har vi hatt en nedgang i boligprisene året under ett. Da vi gikk inn i 2017 hadde vi lagt bak oss et år med sterk prisvekst og det var få boliger for salg, og de fleste regnet derfor med at prisveksten ville vedvare. 2017 har vært en påminnelse på at boligmarkedet kan endre seg raskt, sier Dreyer.

I fjor på samme tid kunne Dreyer legge fram tall som viste at boligprisene hadde steget med 8,3 prosent året forut. Eiendom Norge spådde da en nasjonal prisoppgang på boliger på mellom 9 og 11 prosent i 2017, en prognose som altså til slutt viste seg å bomme grovt.

– Det var vel få – om noen – som trodde at vi skulle få en slik utvikling i 2017 da vi sto her i fjor, sa Dreyer da han la fram tallene torsdag.