Mer bevissthet rundt småkjøp kan spare deg store beløp.
Mer bevissthet rundt småkjøp kan spare deg store beløp. Foto: NTB Scanpix

Enkle grep sparer deg for flere tusen kroner hver måned

Det har aldri vært lettere å spare penger, sier forbrukerøkonom.

Halvparten av oss har økonomiske nyttårsforsetter, og ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB har det aldri vært lettere å spare penger.

– Det er fordi den digitale hverdagen har gitt oss apper og budsjettprogrammer hjelper oss til å spare bare ved noen få klikk.

Mye å spare på nye avtaler

Eksperter på forbrukerøkonomi har tidligere uttalt til TV 2 at hver nordmann i snitt kan spare 3000 hver måned kun på å bytte diverse avtaler med bank, forsikring, mobiltelefoni og strøm.

I tillegg vil de fleste bli overrasket over hvor mye penger som faktisk sløses bort på det økonomene kaller «lommetyver». Det er alt fra kaffekoppen på vei til jobb, diverse abonnementer på nett, taxibruk og småhandling.

Sjokkerende summer

Sandmæl har regnet ut hvor mye nordmenn kan spare årlig bare ved å kunne ut unødvendig handling, og kommet fram til et anslått beløp som vil sjokkere de fleste:

  • Impulsshopping på lørdager (250 kr) - totalt: 13.000,
  • Kantinemat (40 kr 230 arbeidsdager) - totalt: 9.200
  • Lørdagsgodt, (50 kr) - totalt 2.206,
  • Småkjøp på rumlende mage (150 kr i uka) - totalt 7.800
  • Ta-med-kaffe til jobb (28 kr per kopp) - totalt 7.280,
  • Take-away én gang i uka (200 kr.) - totalt 10.400
  • To brus i uka - totalt 2.084
  • To snusbokser i uka - totalt 8.840.

Totalt utgjør dette et årlig sparebeløp på 60.810. hvis man fordeler dette på 12 måneder, utgjør det 5000 kroner per måned.

Ved en grundig gjennomgang av sin privatøkonomi, skal det derfor være mulig å spare 9000 kroner i måneden, eller godt over 100.000 kroner i året.

Planlegg handlingen

Sandmæl mener det viktigste er planlegging.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl sier det aldri har vært lettere å spare penger.
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl sier det aldri har vært lettere å spare penger. Foto: DNB

– Man må sette seg ned å få oversikt over hva man bruker penger på. Og så vurdere om man trenger tre Spotify-kontoer i familien, flere streamingtjenester, eller å ta taxi, sier hun.

Men det er handling av mat og drikke det virkelig er mye å spare på.

– Vi handler mer enn vi trenger, kjøper ting vi allerede har i skapet. Går du inn for en planlagt storhandel en gang i uken resten av januar, så er jeg sikker på at matbudsjettet ditt går ned med et par tusen kroner, sier forbrukerøkonomen.

Hun mener det samme gjelder for klær og sko.

– Mange lider av impulskjøping. Da gjelder det å ikke utsette seg for fristelsene. Det hjelper å lage handleliste over det man trenger, og holde seg til den, sier hun.

Digitale hjelpemidler

Mange kvier seg for å sette seg inn i sin egen økonomi. Men Sandmæl sier det er enklere enn noen gang før. Alle de store bankene har budsjetthjelp i nettbanken. Der kan man ved et klikk se hvor mye penger man bruker på mat, transport, og så videre.

– Man må sette seg inn i hva man bruker penger på, og hva som er «normalen».

Kalkulator

Forbruksforskningsinstituttet SIFO har lavet et referansebudsjett som viser husholdningsbudsjett for gjennomsnittspersonen. Det er utviklet av forskere og de har også laget en enkel kalkulator hvor man kan regne ut forventet månedlig budsjett for deg og/eller din familie.

Hvis man ligger langt over denne gjennomsnittsberegningen på enkelte utgifter, vet man hvor man kan gjøre endringer.

Mange unge er opptatt av sparing, og Sandmæl sier de generelt er flinkere til å bruke de moderne tjenestene og appene til å holde orden på økonomien.

Sammenlign priser/avtaler

– De fleste liker å gjøre en god handel, og hvis man undersøker litt på forhånd, er det lettere. Det finnes prissamlingstjenester, som for eksempel prisjakt.no som hjelper deg til å gjøre en god handel, sier Sandmæl.

Andre tjenester man kan benytte for å bedre økonomi er:

Forsikring: tjenestetorget.no/forsikring/ - her huker du av for de forsikringene du ønsker. Deretter vil du få tilbud fra de selskapene du ønsker. Her har alle selskapene fått de samme opplysningene noe som gjør at det blir lett å sammenligne de ulike tilbudene.

Boliglån: På finansportalen.no/bank/boliglan/ får du se hvordan din bank gjør det sammenlignet med andre.

Innskudd: På finansportalen.no/plassere-penger/bankinnskudd/ får du mest ut av pengene du har i banken?

Mobilabonnement: På tek.no/mobilabonnement eller https://mobiltelefoni.no/ kan du kanskje spare en tusenlapp i året på å bytte mobilabonnement.

Strøm: På strompris.no/ kan du skrive inn din adresse å sjekke om du kan spare penger på strømmen.

Dersom du ønsker å bytte selskap eller tjeneste kan det vært lurt å lese hva andre har erfart med selskapet du vurderer. På sammenligningstjenesten Bytt.no kan du se hvilke erfaringer andre nordmenn har med sine strøm-, mobil- og forsikringsselskaper.