I RETTEN: Advokaten som er siktet for terrortrusler, samtykket til fotografering i forbindelse med fengslingsmøte i Salten tingrett i dag. Til høyre er mannens forsvarer, advokat Tarjei Ræder Breivoll.
I RETTEN: Advokaten som er siktet for terrortrusler, samtykket til fotografering i forbindelse med fengslingsmøte i Salten tingrett i dag. Til høyre er mannens forsvarer, advokat Tarjei Ræder Breivoll. Foto: Andreas Dahlmo/TV 2

Advokat siktet for terror fengslet i fire nye uker

BODØ/ÅLESUND (TV 2): Gjentatte trusler postet på Facebook førte til at en advokat nå er varetektsfengslet, siktet for terrortrusler. Nå er han fengslet i ytterligere fire uker

Siste: Advokaten i midten av 30-årene ble i går fremstilt for forlenget varetektsfengsling i Salten tingrett i Bodø, og er nå varetektsfengslet i fire nye uker.

Rettspsykiatrisk sakkyndige skal legge frem sin rapport om den siktede advokaten i midten av februar.

– Det er riktig og bra at min klient underlegges en judisiell observasjon, sier hans forsvarer Tarjei Ræder Breivoll til TV 2 torsdag.

Mannen ble pågrepet i København 2. november og varetektsfengslet i av byretten i den danske hovedstaden. Han ble deretter utlevert til Norge og satt i varetekt.

Bil inn i folkemengde

Sentralt i etterforskningen mot advokaten er en video han har publisert på Facebook, og som gjør at han er siktet etter straffelovens § 134 som omhandler terrortrusler.

– Jeg er livsfarlig, jeg har en stor bil og kan ta livet av mange, sier mannen på videoen.

Politiadvokat Christin Vibeke Pedersen. Foto Lars Doksæther/TV 2.
Politiadvokat Christin Vibeke Pedersen. Foto Lars Doksæther/TV 2.

– Grunnlaget for siktelsen om terrortrusler er knyttet til en video som er postet på Facebook hvor siktede kommer med uttalelser som politiet oppfatter som trusler om en bil som skal kjøre inn i en folkemengde, sier politiadvokat Christin Vibeke Pedersen i Troms politidistrikt til TV 2.

Dette opptaket er gjort i København og politiet bekrefter at innlegget var den direkte foranledningen til at mannen ble arrestert.

Siktelsen mot mannen er totalt på fem poster. Han er også siktet for trusler mot politiet som er gjengitt i sosiale medier.

– Det dreier seg om trusler om seksuelle overgrep mot en kvinnelig ansatt i politiet. I tillegg er han siktet for drapstrusler mot navngitte enkeltpersoner, opplyser Pedersen.

Mer ekstrem

Selv hevder mannen at truslene mot politiet er harselering og han erkjenner ikke straffskyld.

Advokat Tarjei Ræder Breivoll forsvarer advokaten som er siktet for terrortrusler. Foto: Andreas Dahlmo/TV 2
Advokat Tarjei Ræder Breivoll forsvarer advokaten som er siktet for terrortrusler. Foto: Andreas Dahlmo/TV 2

Han er sjokkert over at politiet har tolket hans uttalelser som terrortrusler. Det er så langt fra det han har ment eller tenkt på. Han er fundamentalt uenig i siktelsen ser frem til å at han får prøvd de tingene han har sagt og skrevet i domstolen, sier hans forsvarer Tarjei Ræder Breivoll til TV 2.

Retten fester ikke lit til mannens forklaring.

– Retten er derimot av den oppfatning av at videoen kunne oppfattes truende og at siktede har forstått dette. Retten er her enig med påtalemyndigheten om at det er skjellig grunn til å tolke uttalelsen som en terrortrussel sett i sammenheng med karakteren av nylige terroroperasjoner i Europa. Siktedes ytringer på Facebook har over de siste to månedene blitt stadig mer ekstrem, heter det i fengslingskjennelsen fra Salten tingrett som ble avsagt 6. desember.

Suspendert

Advokaten forklarte seg i fengslingsmøte og det fremgår av kjennelsen at han har ytret seg for å få utløp for frustrasjon mot enkelte personer.

– Retten finner at truslene som allerede er avgitt er så alvorlige i sitt innhold, og er egnet til å gjøre den enkelte fornærmede og befolkningen som helhet utrygg.

Advokaten sitter varetektsfengslet her i Bodø fengsel. Foto: Andreas Dahlmo/TV 2.
Advokaten sitter varetektsfengslet her i Bodø fengsel. Foto: Andreas Dahlmo/TV 2.

I tillegg til at retten mener det foreligger gjentakelsesfare med tanke på nye trusler, mener domstolen at det også foreligger fare for unndragelse ved at advokaten har nær tilknytning til Italia og er formuende nok til å klare seg økonomisk i utlandet.

Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har foreslått overfor Advokatbevillingsnemda at bevillingen til den aktuelle advokaten blir suspendert inntil videre.