KALDT: Mange tusen er ventet å komme til New York City for å feire nyttår, men det kan bli en kald opplevelse.
KALDT: Mange tusen er ventet å komme til New York City for å feire nyttår, men det kan bli en kald opplevelse. Foto: AFP/Spencer Platt

Ekstremkulde i USA – frykter det blir den kaldeste nyttårsaften siden 1962

Lørdag er det ventet ned mot 50 effektive minusgrader i deler av USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken har mange amerikanere virkelig kjent på vinterkulden.

Og kaldere skal det bli!

For denne helgen, med storslagen nyttårsfeiring mange steder, kan det bli bitende kulde i USA.

North Dakota

Reuters skriver at det er ventet ekstrem kulde helt fra Memphis til Maine på nyttårsaften. Kuldebølgen vil trolig slå til i Midtvesten lørdag og på østkysten søndag kveld.

Ifølge Washington Post vil det iskalde været gi temperaturer 15 til 50 grader under normalen.

Fredag var både delstaten North Dakota og nordlige deler av Minnesota blant de kaldeste stedene i USA i år.

I North Dakota er det lørdag ventet -34,4 grader, som med ventet vindstyrke vil kjennes som -45,5 grader. Ifølge Weather.com har det også i Minnesota vært målt under 40 minusgrader denne uken. De ekstremt lave temperaturene, sammen med vinden, vil kunne gi frostskader på huden på under ti minutter.

I Boston ble det fredag målt 16 minusgrader, og hele 43 minusgrader ble registrert i Watertown i delstaten New York.

Kald NYC

Hvert eneste år er det tusenvis av mennesker som legger nyttårsfeiringen til New York City. Søndag er det ventet å bli omkring 12 minusgrader på Manhattan, som da vil bli blant årets kaldeste dager i storbyen. Ifølge ABC News kan årets nyttårsaften bli den kaldeste i byen siden 1962.

– Vi oppfordrer alle new yorkere til å holde seg inne denne uken, og så lenge det kalde været fortsetter. Sjekk om naboen har det bra og ha dyrene deres innendørs, skrev borgermester i New York, Bill de Blasio onsdag.

Guvernør i Maine, Paul LePage har erklært unntakstilstand i delstaten, og lar blant annet sjåfører av oljetankere, som leverer oppvarmet olje til boliger, jobbe forbi normal hviletid.

Når amerikanerne går inn i 2018 er det ventet mellom 30 og 40 minusgrader i Northern Plains.

-50

Også i Canada er det svært kaldt. Det er målt temperaturer ned til 50 kuldegrader i byene Regina og Winnipeg, der det bor henholdsvis litt over 200.000 og 700.000 innbyggere.

I landets hovedstad Ottawa er det også mer kjølig enn det man er vant til. Der har myndighetene derfor måttet avlyse noen av arrangementene som var planlagt for å markere avslutningen på landets 150-årsjubileum. Nyttårsfeiringen i Canada blir også tonet ned.

– Arrangementer som var planlagt lørdag og for nyttårsaften søndag er blitt endret som følge av værvarsler om advarsel om ekstrem kulde og som følge av bekymringer for folks helse og sikkerhet, heter det i en uttalelse fra kulturdepartementet.

En ishockeyturnering som skulle arrangeres foran parlamentsbygningen i forbindelse med landets 150-årsmarkering er blitt flyttet til et lokale innendørs. Myndighetene har sendt ut varsel om ekstremkulde for seks av landets ti provinser.

– Vi ber canadiere og besøkende om å ta hensyn til ekstreme værforhold og til å kle seg varmt, beskytte seg mot forfrysninger og andre skader, heter det i kulturdepartementets melding.