ARBEIDSLEDIG: Laila Doudouh har søkt på over 100 jobber, uten hell.
ARBEIDSLEDIG: Laila Doudouh har søkt på over 100 jobber, uten hell. Foto: Kasper Frøjd / TV 2

Laila (24) har ingeniør-master – tror etternavnet hindrer henne fra å få jobb

Foreldrene måtte glemme utdannelsen de hadde, og jobbet i stedet hardt for at barna skulle få en god utdannelse: – Det gjør situasjonen ekstra vond.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

24 år gamle Laila Doudouh er født og oppvokst i Oslo, med foreldre fra Marokko. I sommer fullførte hun en mastergrad i petroleumsgeologi med toppkarakter ved Universitetet i Stavanger, og har siden forsøkt å finne seg en jobb.

– Jeg har søkt på alle mulige jobber, og sendt ut over 100 søknader. Jeg skjønner at oljejobbene er vanskelig nå som markedet er så dårlig, men jeg har søkt på mange andre stillinger også, sier Laila til TV 2.

Foreldrene Lahfit Doudouh (54) og Anisa Essouilah (52) var utdannet jurister i Marokko, og kom til Norge på slutten av 80-tallet. I Norge var ikke utdannelsen gyldig, og de begynte i rengjøringsbransjen.

– Mamma har vasket i snart 30 år. Pappa har vært litt frem og tilbake mellom jobber. De har alltid sagt til oss at utdanning er det viktigste, og å tenke på dem har gitt meg et lite ekstra push. Jeg har tenkt at de en dag kan bli stolte, og det har fått meg til å stå på fra dag én, sier den nyutdannede ingeniøren.

Vanskelig utdannelse

Laila har fire yngre søsken. Hun forelsket seg i geofag på videregående, og da hun skulle velge veien videre i tredjeklasse, visste hun at det måtte bli noe innenfor geologi.

– Spørsmålet var om jeg skulle ta mer generell geologi i Oslo, eller om jeg skulle dra til Stavanger og fordype meg i petroleum. Den gangen i 2012 var det et stort behov for ingeniører innenfor petroleumsindustrien.

Dermed falt valgte på Stavanger. Ifølge Studiebarometerets årlige undersøkelse er Universitetet i Stavangers toårige master i petroleumsgeologi landets beste geofag. Det er mye takket være studentenes arbeidsvilje, forklarer Laila.

– Det sosiale livet var helt på bunn. Geofagstudentene måtte alltid sitte i laboratoriet og jobbe, og i de mest intense periodene var jeg nesten ikke hjemme. Jeg ble veldig sliten, men tanken på at jeg en gang skulle få jobbe med det her, holdt meg gående.

– Ser en tydelig tendens

Laila beskriver en fantastisk følelse da hun endelig ble ferdig med mastergraden. Hun søkte på jobber mens hun «bare» hadde bachelor, men innså da at det var nødvendig å også ta master. Men heller ikke det har vært nok.

– Etter at jeg fullførte mastergraden har det bare vært katastrofalt. Jeg har fått avslag etter avslag på alle mulige jobber. Foreldrene mine jobbet så mye hver dag for at vi skulle kunne få utdanning, og derfor gjør det meg ekstra vondt at jeg er i situasjonen jeg er.

På grunn av nedgangen i oljemarkedet er det mange som sliter med få jobb i petroleumsbransjen, noe Laila er svært klar over. Hun mener likevel å ha lagt merke til en tendens som irriterer henne.

– De som har fått jobb er ikke dem med utenlandsk bakgrunn. Det kjenner jeg treffer meg i hjertet. Det er en helt tydelig tendens, mener Laila.

Får lyst til å gi opp

Ingeniøren tror at hennes utenlandske bakgrunn og etternavn gjør det enda vanskeligere for henne å få jobb. Hun sier hun har sett flere av dem med norsk bakgrunn i klassen komme seg inn på arbeidsmarkedet, selv om de har hatt dårligere karakterer enn søkere med utenlandsk bakgrunn.

– Jeg har toppkarakterer og fått hjelp til å skrive søknader av folk som kan det. Da er det vanskelig å ikke tenke at alle avslagene har noe med navnet mitt å gjøre. De ser at jeg ikke har norsk etternavn, og da havner jeg langt nede i bunken av søkere, sier Laila.

FAMILIEN: Lailas foreldre og to av fire søsken. Fra venstre: mor Anisa Essouilah, lillesøster Hagar Doudouh, lillebror Osama Doudouh og far Lahfit Doudouh. Foto: Privat
FAMILIEN: Lailas foreldre og to av fire søsken. Fra venstre: mor Anisa Essouilah, lillesøster Hagar Doudouh, lillebror Osama Doudouh og far Lahfit Doudouh. Foto: Privat

Situasjonen gjør henne frustrert og deprimert, og hun har slitt med søvnproblemer. Etter alle nettene på biblioteket føler hun nesten at mastergraden er bortkastet.

– Man får bare lyst til å gi opp. Jeg har ikke noen grunn til å stå opp om morgenen, for man tenker bare at det blir enda en dag med skuffelse.

– Ikke en unik situasjon

Til slutt valgte Laila å oppsøke NAV. Der fikk hun blant annet tilbud om å jobbe i en Nille-butikk, noe Laila opplevde som et nytt slag i magen.

– Det er ikke noe galt med å jobbe på Nille, men det er ikke for en som har mastergrad som ingeniør. Jeg gikk ut fra NAV-kontoret med klump i halsen, mens jeg følte meg fortapt, demotivert og oppgitt.

Laila mener NAV ikke burde snakket om en stilling på Nille, men i stedet tilbudt henne noen måneder i en prøvestilling hos et oljeselskap, slik at hun kunne skaffe seg erfaring og kontakter.

Leder for NAV Rælingen, Daniel Berg-Hansen, sier til TV 2 at det bare i Akershus var registrert 562 arbeidsledige innen ingeniør og IKT-fag i november.

– Doudouh har selv erfart at det som nyutdannet med lite relevant arbeidserfaring er svært vanskelig å få en relevant jobb umiddelbart etter fullført utdanning, noe som ikke er unikt for henne.

Gir ikke opp

NAV-lederen sier videre at det er en kjensgjerning at mange må finne seg jobber innenfor andre bransjer som et alternativ til å gå ledig.

– Vi anser det som riktig å orientere Doudouh og andre arbeidssøkere om at de bør vurdere alle muligheter på arbeidsmarkedet, også butikkjobber. Jobb er vel å foretrekke fremfor å gå ledig?

Når det gjelder hvorvidt Laila kunne prøve seg noen måneder på en arbeidstreningsplass, sier Berg-Hansen at dette er noe arbeidssøkere selv må finne ved å ta kontakt med aktuelle arbeidsgivere.

Laila sier hun til tross for motgang er fast bestemt på å ikke gi opp, og at hun vil fortsette med å gjøre alt for å kunne leve av det hun brenner for.

– Jeg skal fortsette å krige. Jeg har tenkt til å prøve hver dag fram til jeg får det jeg vil ha.