TOPPER LISTEN: Det søramerikanske landet Chile står øverst på listen over land som bør besøkes. Valparaiso, en av landets viktigste havnebyer, er kjent for sin spesielle arkitektur og sine fargerike hus. Byen har stått på UNESCOS verdensarvliste siden 2003.
TOPPER LISTEN: Det søramerikanske landet Chile står øverst på listen over land som bør besøkes. Valparaiso, en av landets viktigste havnebyer, er kjent for sin spesielle arkitektur og sine fargerike hus. Byen har stått på UNESCOS verdensarvliste siden 2003. Foto: Martin Bernetti/AFP.

Reiseguide-gigant: Hit bør du reise i 2018

Trenger du inspirasjon til neste års ferieturer, har Lonely Planets reiseeksperter plukket ut ti land og ti byer de mener bør komme høyt på listen.

Om ikke mange ukene begynner mange å planlegge påske- og sommerferier. For nordmenn elsker å reise, også utenlands.

Ifølge Statistisk sentralbyrå gjennomførte nordmenn 1,3 millioner feriereiser til Danmark, Sverige, Frankrike, Spania, Storbritannia og Tyskland bare i tredje kvartal av 2017.

Men hvor bør turen gå neste år? Det mener reiseguide-giganten Lonely Planet de har svaret på i sin årlige oversikt som anbefaler blant annet ti land og ti byer som bør prioriteres i 2018.

Oslo på listen

På listen over byer har Oslo fått sin plass, som nummer ti. Kongeparets 50 års bryllupsdag og Operaens tiårsdag trekkes frem som argumenter for å dra til Norges hovedstad neste år.

Øverst på listen over byer som bør besøkes troner forøvrig Sevilla i Spania, som ifølge Lonely Planet har forandret seg til å bli en vakker sykkel- og trikkeby de siste ti årene.

På plassene mellom Sevilla og Oslo, finner vi Detroit i USA, Canberra i Australia, Hamburg i Tyskland, Kaohsiung i Taiwan, Antwerpen i Belgia, Matera i Italia, San Juan i Puerto Rico og Guanajuato i Mexico.

Også på listen over land som reiseekspertene mener du bør besøke neste år kommer noen uvante og kanskje ukjente destinasjoner opp på listen.

På førsteplassen over anbefalte land, troner Chile, som Lonely Planet (LP) beskriver som en nasjon isolert fra resten av Sør-Amerika av de skyhøye Andesfjellene i øst, Stillehavet i øst og Atacama-ørkenen i nord.

FØRSTEPLASS: Sevilla troner øverst på listen over byer som bør besøkes i 2018.
FØRSTEPLASS: Sevilla troner øverst på listen over byer som bør besøkes i 2018. Foto: Visitsevilla.es

– Fra sine ekstreme ytterpunkter til den stadig mer trendy hovedstaden Santiago, vil landets innbyggere forenes i 2018 for å markere 200 år med uavhengighet, skriver LP i sin anbefaling.

Asia, Afrika og Middelhavet

Sør-Korea rangeres som nummer to på listen, og hovedstaden Seoul trekkes frem som futuristisk med nye parker, kafeer og barer. At vinter-OL arrangeres i Pyeongchang brukes også som argument for at Sør-Korea bør besøkes.

Mens Portugal på tredjeplass kanskje ikke er så overraskende, vil nok det afrikanske landet Djibouti på fjerdeplass være ukjent territorium for mange.

Ifølge LP byr det lille kystlandet som grenser til Etiopia, Eritrea og Somalia på alt fra geologiske opplevelser til en berusende kultur, strålende strender og utrolig dykking med hvalhai.

Fra femte til tiende plass på listen over land du bør vurdere å besøke i 2018, har reisebok-ekspertene plassert følgende kandidater: 5: New Zealand, 6: Malta, 7: Georgia, 8: Mauritius, 9: Kina og 10: Sør-Afrika.