Erna om #MeToo: – Vi skal alle være litt ydmyke

Statsministeren sier varslingssakene mot Trond Giske er noe Arbeiderpartiet selv må håndtere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julefreden har ikke senket seg helt i det politiske miljøet i år. I Arbeiderpartiet har det den siste uken kommet frem at partiets nestleder har fått en rekke varslingssaker rettet mot seg.

Giske blir blant annet beskyldt for upassende oppførsel mot en rekke yngre kvinner.

Fredag meldte Giske selv på Facebook at han er sykmeldt.

Nå understreker statsminister Erna Solberg viktigheten av å passe på der mennesker i alle aldre jobber med hverandre.

– Vi skal være på vakt i organisasjoner hvor vi har unge mennesker og voksne mennesker som er sammen om en felles brennende idé om å påvirke det norske samfunnet med stor entusiasme og stort engasjement. Det er selvfølgelig også farer knyttet til dette. Derfor har vi hatt noen saker og noen varsler og vi har også jobbet med miljøet, sier hun.

– Ingen organisasjoner er perfekt på dette. Og vi skal alle være litt ydmyke for at vi også kan få saker og varsler som vi ikke kjenner til i dag, legger hun til.

Hva med eget parti?

Heller ikke Høyre har vært skånet for saker som dreier seg om seksuell trakassering. Solberg forteller at partiet har hatt saker knyttet til dette både mens hun har sittet som partileder og tidligere.

– Vi har en rutine for hvordan det skal behandles. Vi har regler for hvordan det er, og jeg tror jo, men det vet man aldri, at vi får varsler når noe skjer. Det er personer som har vært aktive i vårt parti som ikke lenger er aktive fordi de har vist utilbørlig oppmerksomhet, kanskje overfor jenter som er mye yngre enn dem selv, sier hun.

Likestillingssamfunn

Solberg mener at det som nå foregår i Arbeiderpartiet, er noe partiet selv må ta seg av.

– Jeg tenker at det er AP som må håndtere det. Jeg kjenner ikke noen detaljer eller varslinger eller noe annet, sier statsministeren til TV 2.

Varslingene om Giskes oppførsel kommer frem i kjølvannet av #MeToo-kampanjen, som i vinter har satt fokus på seksuell trakassering.

Solberg sier at kampanjen har avdekket en del ting man kanskje skulle trodd var annerledes i det vi ellers kaller et likestillingssamfunn.

– Det er fortsatt mange maktforhold, det er fortsatt mye utnyttelse. Det skjer i mange arbeidsplasser og så er det opp til hver enkelt leder og bedrift eller organisasjon å skape den interne kulturen som gjør at vi klarer å rydde opp i dette. For vi er et likestillingsamfunn og vi skal ha et mål om å være det, sier hun.