ALVORLIG: Støre sier til TV 2 lørdag formiddag at partiet vil jobbe med å sikre at «slike hendelser ikke skjer i fremtiden».
ALVORLIG: Støre sier til TV 2 lørdag formiddag at partiet vil jobbe med å sikre at «slike hendelser ikke skjer i fremtiden». Foto: TV 2

Støre innkaller til nye giske-møter:

– Det er en veldig alvorlig situasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre innkaller til ekstraordinære møter i partiets sentrale organer i januar i kjølvannet av Trond Giske-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Støre opplyser til TV 2 lørdag at det blir kalt inn til møte i sentralstyret i Arbeiderpartiet etter nyttår.

– Jeg synes det er riktig å kalle inn sentralstyret i partiet rett over nyttår for å ha en gjennomgang av den situasjonen vi har stått i før jul, sier han.

Det var NTB som først omtalte saken. Støre sier partiet vil jobbe med å «sikre at slike ting ikke skjer i fremtiden».

– Det mener jeg er viktig av hensyn til de som har meldt inn historier om ubehagelige opplevelser i forhold til møter med Arbeiderparti-tillitsvalgte, sier han.

– Veldig alvorlig situasjon

Støre opplyser også til NTB at han vil foreslå et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Landsstyret skal etter planen ikke samles før i mars.

– Det er en veldig alvorlig situasjon, utløst av at mennesker i samfunnet opplever at de har hatt ubehagelige og krenkende opplevelser i møte med tillitsvalgte. Det må vi ta på alvor, og det får også konsekvenser, sier Støre.

Han sier det foreløpig ikke er planlagt et ekstraordinært landsmøte med alle partiets medlemmer. Landsmøtet skal holdes i 2019.

Vil ikke svare på tillit

Støre ville fredag ikke svare på hvorvidt han fortsatt har tillit til sin nestleder Trond Giske. Lørdag formiddag nekter han fortsatt å svare på spørsmålet.

– Landsmøtet har valgt nestlederen. Det er det jeg vil si, sier Støre.

Han vil heller ikke kommentere på hvordan han oppfatter Giskes tillit blant andre sentrale tillitsvalgte i partiet.

– Han er valgt av landsmøtet, og det er der man viser tilliten verdig. Og så gjør jeg min vurdering av den situasjonen som oppstår.

Forsvarer håndtering

Partilederen har fått kritikk for flere hold for hvordan han har håndtert varslingssakene mot Giske. Noen varslere har sagt at de ikke har følt at de har blitt tatt på alvor av partiet.

– Jeg står oppreist for måten vi har håndtert det på. Vi har tatt varslene på alvor og gjennomgått dem. Men det er også mitt ansvar å lytte til den det blir varlset om. Det er et viktig prinsipp her, sier Støre.

– Det er et kraftig mediekjør rundt dette, det har vi respekt for, og det gjør situasjonen også utsatt for de som har varslet. Vi har håndtert dette etter beste evne og vi tar varslene på alvor, fortsetter han.

Støre vil ikke kommentere opplysninger fredag kveld om nye varsler som gjelder Trond Giske, og viser til at nestlederen er sykemeldt. Han vil heller ikke svare på om noen av varslene omhandler hendelser fra 2017.

– Jeg kan si at varslene vi har håndtert ligger både i nær tid og tidligere tid, sier han.